Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto

En ansatt argumenterer mot innvandring i media. Kan vi gi ham en advarsel?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål:

Jeg er rektor på en videregående skole. En av våre ansatte – en historielærer – har nettopp skrevet et leserinnlegg i lokalavisa hvor han argumenterer for at Norge sterkt burde begrense antall innvandrere vi tar imot.

Siden en stor andel av våre elever har fremmedkulturell bakgrunn, kan det tenkes at dette ikke faller i god jord hos elevene og deres foresatte eller de andre lærerne.

Vi ønsker på bakgrunn av dette å gi den ansatte en advarsel, slik at han unngår å skrive slike avisinnlegg i fremtiden.

Svar:

Utgangspunktet i Norge er at ytringsfriheten står svært sterkt.

For å kunne påtale ytringer på noen måte, må man kunne vise til en begrensning for ytringsfriheten.

Vi tenker her særlig på arbeidstakers såkalte lojalitetsplikt. For at avisinnlegget skal regnes som et brudd på lojalitetsplikten som følger av arbeidskontraktsforholdet, må ytringene – både i form og forhold – være kritikkverdige.

I denne vurderingen sees det ofte hen til hvordan ytringen er fremstilt og dessuten hvor ofte.

Slik vi forstår spørsmålet ditt, har læreren skrevet et nøkternt leserinnlegg hvor han klart argumenterer for et konkret politisk syn.

Vi legger derfor til grunn at det er snakk om en ytring som ikke omtaler mennesker av utenlandsk opprinnelse i hatske eller fornedrende ordelag, og hvor han ikke tar til orde for noe som er ulovlig eller straffbart.

Det blir da vanskelig å hevde at dette er i strid med lojalitetsplikten. Dermed må ytringen antakeligvis anses å falle godt innenfor ytringsfriheten.

Resultatet bør da bli at dere ikke gir den ansatte en advarsel.

SBDL v/advokatfullmektig Sindre Dahl Christensen

Powered by Labrador CMS