Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Er den midlertidige ­kontrakten uoppsigelig?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg er personalansvarlig i en forskningsstiftelse. Hver sommer går vi til midlertidig ansettelse av flere unge studenter – i forbindelse med ferieavvikling. En av disse «sommerhjelpene» begynte allerede i mai i år, og hun skal etter avtalen jobbe ut august inneværende år. Det følger av den skriftlige avtalen at det midlertidige arbeidsforholdet er «uoppsigelig».

Vi valgte en slik løsning fordi vi har erfart at noen sommerhjelper i løpet av sommeren har ønsket seg ferie, og derfor sluttet i juni for å få ferie i august. I de siste to ukene har den ansatte vist seg svært lite samarbeidsvillig, og hun har ved fire anledninger dratt hjem fra jobb etter lunsj – uten forhåndsavtale eller etterfølgende egenmelding. Vi har ingen arbeidstidsordning som tillater dette. I tillegg har flere av de andre ansatte reagert på frekk, nedlatende og for øvrig uakseptabel atferd.

Etter en kort samtale med den ansatte, har hun ikke vist noen vilje til å endre seg, og hun ønsker heller ikke å legitimere fraværet sitt. Hun nøyer seg i stedet med å si at avtalen er uoppsigelig, og at vi derfor ikke kan avslutte arbeidsforholdet. Stemmer dette?

Personalansvarlig

Svar: Arbeidsmiljøloven § 14-9 (2) fastsetter når det er lov til å inngå avtale om midlertidig ansettelse. I bestemmelsens sjette ledd heter det at «[m]idlertidige arbeidsavtaler opphører ved det avtalte tidsrommets utløp, eller når det bestemte arbeidet er avsluttet, med mindre noe annet er skriftlig avtalt eller fastsatt i tariffavtale.»

Dette betyr likevel ikke at midlertidige avtaler som hovedregel er uoppsigelige; tvert imot må dette avtales særskilt. En bestemmelse om gjensidig uoppsigelighet – slik som dere har avtalt med den midlertidige ansatte – er tillatt fordi den ikke er til «ugunst» for arbeidstaker, jf. arbeidsmiljøloven § 1-9. Uoppsigelighetsklausulen virker da begge veier. Dette i den forstand at heller ikke arbeidsgiver kan gå til oppsigelsepå grunn av arbeidstakers egne forhold.

Arbeidsgiver har imidlertid adgang til å gi den ansatte avskjed. Vilkåret for å gi avskjed er at den ansatte har gjort seg skyldig i «grovt pliktbrudd eller annet vesentlig mislighold av arbeidsavtalen.» Virkningen av avskjed er at arbeidsforholdet opphører umiddelbart. Ikke-legitimert fravær ved flere anledninger vil kunne oppfylle lovens vilkår, og vi anbefaler derfor at dere vurderer mulighetene for å gi den ansatte avskjed for de nevnte forholdene.

SBDL v/advokatfullmektig Sindre Dahl Christensen

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS