Arbeidsliv

I utgangspunktet utløper prøvetidsperioden på avtalt tidspunkt, men det er på visse vilkår mulig å forlenge prøvetidsperioden når arbeidstakeren har vært fraværende fra arbeidet.

Er jeg å anse som fast ansatt eller prøvetidsansatt?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg har avtale om seks måneder prøvetid som utløper mandag i uke 37. Arbeidsgiver forsøkte å få til et møte i uke 36 for å diskutere arbeidsforholdet, men da jeg ikke hadde mulighet denne uken ble møtet utsatt til onsdag i uke 37.

Jeg har vært sykemeldt de siste to månedene og er bekymret for at arbeidsgiver ønsker å si meg opp på grunn av dette.

Sett i lys av at jeg ikke har jobbet de siste to månedene og at møteinnkallingen ble mottatt før utløpet av prøvetidsperioden, er jeg da å anse som fast ansatt eller prøvetidsansatt når møtet avholdes på onsdagen?

Svar: I utgangspunktet utløper prøvetidsperioden på avtalt tidspunkt, men det er på visse vilkår mulig å forlenge prøvetidsperioden når arbeidstakeren har vært fraværende fra arbeidet. Arbeidstakeren må da få underretning om dette skriftlig ved avtaleinngåelse, og dette vil normalt være inntatt i ansettelsesavtalen.

I tillegg må arbeidstakeren få skriftlig beskjed om at prøvetidsperioden forlenges før utløpet av prøvetiden. Så med mindre du blir orientert om dette innen mandagen vil du være fast ansatt når møtet avholdes på onsdagen.

Det er også viktig å påpeke at arbeidsgiver ikke har mulighet til å si deg opp, selv om du er under prøvetid, kun fordi du har vært syk. Oppsigelse i prøvetidsperioden må begrunnes i arbeidstakerens manglende tilpasning til arbeidet, faglige dyktighet eller pålitelighet.

SBDL v/Helene Larsen Brustad

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS