Arbeidsliv

Cambridge Analytica-varsleren, Christopher Wylie, ble invitert av EU-kommisjonen for å snakke om grunnleggende rettigheter.

EU vil gi varslere sterkere beskyttelse

De nye reglene vil beskytte personer mot oppsigelse og andre former for straff for å varsle om brudd på EUs lover og regler.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag kom EU-parlamentet og medlemstaten frem til en foreløpig avtale om nye regler for varslere som rapporterer om brudd på lovverket.

EU vil også kreve at nasjonale myndigheter informerer innbyggerne om de nye varsler-prosedyrene og den beskyttelsen som er tilgjengelig. Varslere vil bli beskyttet i eventuelle rettsaker.

– Vi må beskytte varslere fra å bli straffet, sparket eller saksøkt for å gjøre det som er rett for samfunnet. Disse nye reglene gjør akkurat det og gjør det mulig å rapportere på en sikker måte, sa EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans i en pressemelding.

Han mener dette vil bidra til å håndtere svindelsaker, korrupsjon, unngåelse av å betale selskapsskatt og skade på miljø og helse.

Det nye direktivet vil i utgangspunktet ikke omfatte Norge direkte.

Avdekker ulovligheter

Dieselgate, Panama Papers og Cambridge Analytica er alle eksempler på hvordan varslere har hjulpet myndigheter med å avdekke ulovlig aktiviteter som skader innbyggerne og den generelle velferden

EU-kommissær med ansvar for justis-, forbruker- og likestillingsspørsmål, Věra Jourová, forteller i en pressemelding at «Vi må beskytte modige mennesker som kaster lys over ulovlige aktiviteter».

– Jeg er glad for at vi er kommet til et punkt hvor samfunnet oppfordrer arbeidsgivere til å løse problemer internt, men som også tillater varslere å søke hjelp hos offentlige myndigheter i frykt for å bli straffet på arbeidsplassen, sier hun.

De nye reglene omfatter en rekke av EUs eksisterende lover, som for eksempel hvitvasking, bedriftsskatt, databeskyttelse, beskyttelse av EUs økonomiske interesser, produktsikkerhet, miljøvern, mat og atomsikkerhet.

Medlemsstatene er frie til å utvide disse reglene til andre områder. Kommisjonen oppfordrer medlemmene til å etablere omfattende rammebetingelser for beskyttelse av varslere basert på de samme prinsippene.

Vente med å gå til media

De nye reglene vil være med på å etablere et system med sikre kanaler for rapportering, både innen en organisasjon og til offentlige myndigheter.

Varslere oppfordres til å internt før de går til offentligheten. Dette gjelder hvis bruddet de vil avsløre kan håndteres på en effektiv måte innad i organisasjonen uten at det vil få negative konsekvenser for varsleren. De kan også varsle direkte til offentlige myndigheter hvis situasjonen krever det og det er en akutt og åpenbar fare for allmenhetens interesse.

Dersom myndighetene er involvert med organisasjonen som har begått en forbrytelse kan varslere gå gjennom media og fungere som kilde for undersøkende journalistikk.

Powered by Labrador CMS