Arbeidsliv

Fra nå av skal vi sikre bedre koordinering av hvor statlige arbeidsplasser skal, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

Flere arbeidsplasser skal flyttes ut av Oslo

Regjeringen strammer nå grepet om fordelingen av statlige arbeidsplasser.

Publisert Sist oppdatert

Fra nå av skal alle utredninger om omorganiseringer av statlige virksomheter inneholde en konkret vurdering av hvorvidt det er mulig å flytte hele eller deler av virksomheten ut av Oslo.

Det kommer frem i en pressemelding fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Hovedformålet er å sikre at den samlede utviklingen av flyttinger, nedleggelser og opprettelser av statlige arbeidsplasser i berørte kommuner og arbeidsmarkedsregioner sees under ett.

– Vi vil unngå at enkeltsteder rammes urettmessig hard når statlige arbeidsplasser flyttes eller legges ned. Fra nå av skal vi sikre bedre koordinering av hvor statlige arbeidsplasser skal, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

1200 arbeidsplasser utenfor Oslo

Lokaliseringsplanen fra 2017 har allerede gitt nesten 1200 nyetablerte eller utflyttede arbeidsplasser utenfor Oslo.

Regelverket for lokalisering av statlige arbeidsplasser er styrket, med lokalisering utenfor Oslo som hovedregel. I tillegg er Regionreformen vedtatt, der mange statlige arbeidsplasser vil bli overført til fylkeskommunene.

– Vi kan dokumentere at innsatsen vår så langt har gitt en bedre regional fordeling av statlige arbeidsplasser. Større og robuste fylker gir nye og bedre muligheter for å skape flere attraktive kompetansemiljøer fremover, og statlige arbeidsplasser vil spille en viktig rolle her, sier Mæland.

Regjeringen har vedtatt følgende nye grep for å nå de høye ambisjonene i Granavolden-erklæringen:

  • Når statlige etater vurderer å endre strukturen, skal departementene aktivt se på hvordan strukturendringen påvirker den samlede utviklingen i statlige arbeidsplasser i området.

  • Når statlige virksomheter utreder en strukturendring, skal de vurdere utflytting fra Oslo.

  • Departementene skal sette tydeligere krav til utredninger av lokaliseringspolitiske hensyn når etater skal vurdere endringer i strukturen.

  • Staten bør som hovedregel informere lokale og regionale myndigheter om initiativ som kan gi strukturendringer i deres områder.

  • Statlige virksomheter skal ta hensyn til inngåtte avtaler mellom fylkeskommunene om fordeling av statlige arbeidsplasser i forbindelse med regionreformen.

Powered by Labrador CMS