FÅ I JOBB: Åtte av ti utviklingshemmede rett fra skolen og over i arbeidsledighet, selv om regjeringen har lovet å satse på å gi denne gruppen tilbud om arbeid. I juni i fjor besøkte statsminister Erna Solberg ( i midten) en biepark som er del av et arbeidstilbud for utviklingshemmede i Oslo. 

Foto

Cornelius Poppe / NTB scanpix

ASVL

– For svak satsing på utviklingshemmede i budsjettet

Publisert: 7. oktober 2019 kl 11.44
Oppdatert: 7. oktober 2019 kl 12.02

I forslaget til statsbudsjett for neste år vil regjeringen styrke bevilgningen til varig tilrettelagt arbeid (VTA) med 38,5 millioner. Ifølge regjeringen vil dette gi rundt 300 nye VTA-plasser.

– Det er et skuffende lavt tall. Det betyr i praksis at regjeringen justerer ned satsingen på utviklingshemmede, etter flere år der gruppen har blitt sterkere prioritert, sier informasjonssjef Flemming Trondsen i Arbeidsgiverforening for vekst og attføringsbedrifter, ASVL, til Velferd.no.

ASVL organiserer flere hundre vekst- og attføringsbedrifter over hele landet.

Throndsen viser til at regjeringen i Granavoldenplattformen varslet økt satsing på VTA-plasser for utviklingshemmede og at Kristelig Folkeparti i fjor fikk igjennom en økning på 500 VTA-plasser i 2019. En økning på 300 plasser neste år er utilstrekkelig, fastslår han.

Stort behov

Foto

URO: Varselet om at fribeløpet for uføre kan forsvinne, har skapt uro:  – Vi får mange telefoner om dette hver dag, forteller kommunikasjonssjef Flemming Trondsen i ASVL. (Foto: ASVL)

Varig tilrettelagt arbeid (VTA) er et tiltak for utviklingshemmede og andre som mottar eller i nær framtid ventes å få innvilget uføretrygd, og som har behov for spesiell tilrettelegging og tett oppfølging. De fleste tiltaksplassene er i skjermede virksomheter, men det er også VTA-plasser på ordinære arbeidsplasser.

Saken fortsetter under annonsen

Behovet for VTA-plasser er langt større enn det regjeringens budsjettforslag gir rom for, fastslår Trondsen.

– Hvert år vil det gå ut 800 elever fra videregående med behov for tilrettelagt arbeid, påpeker han.

I dag går åtte av ti utviklingshemmede rett fra skolen og over i arbeidsledighet, ifølge ASVL.

Krever jobbgaranti

ASVL ønsker ikke å tallfeste hvor mange VTA-plasser de vil kreve, men mener regjeringen må garantere arbeid til utviklingshemmede som kan og vil jobbe etter endt skolegang.

– Vi må få på plass en jobbgaranti for dem som går ut av videregående. Det betyr at man må ha minst 800 plasser per år til denne gruppen, sier informasjonssjef Flemming Trondsen.