Arbeidsliv

Bordtennis i artig format. Ikke alle ansatte setter like stor pris på slike festlige påfunn for å skape et bedre arbeidsmiljø. Gratis kaffe, trumfer det meste.

Godt ment men …

Fra foosball til Zen – her er tiltakene som IKKE engasjerer de ansatte.

Publisert Sist oppdatert

Å øke de ansattes engasjement og motivasjon er høyt prioritert for mange ledere.

Forskning viser at engasjerte medarbeidere presterer på et høyere nivå, tar bedre avgjørelser og er mer innovative i jobben.

I tillegg viser undersøkelser at engasjerte medarbeidere har bedre fysisk helse og lavere sykefravær.

Det er en klar sammenheng mellom ansattes engasjement og bedrifters resultat, derfor legger mange ledere både tid og penger i tiltak som skal få de ansatte til å bli mer engasjerte. Dessverre går det ikke alltid som man ønsker.

Her er tre tiltak for å øke ansattes engasjement og tilfredshet som sikkert er godt ment – men ikke fungerer. I beste fall.

I verste fall kan det være kontraproduktivt. I aller verste fall ender seansen opp på YouTube.

Meditasjon og mindfulness

I 2014 tilbød World Economic Forum delegatene en halv times meditasjon hver morgen, ledet av den berømte munken Matthieu Richards.

«Meditation is about mastering your thoughts, it's about being in charge of your mind. It's real freedom», var budskapet fra Mattihieu Richards i Davos 2014.

Dette er et eksempel på hvor populært meditasjon og mindfulness har blitt i næringslivet de siste årene.

Både meditasjon og mindfulness er teknikker som skal hjelpe deg å være mer oppmerksomt tilstede, og har en rekke dokumenterte effekter. Ikke minst kan det hjelpe med å takle stress.

Men motivasjon for å nå et mål bunner i stor grad av at man er misfornøyd med situasjonen som den er. Så en forskergruppe ville undersøke om det er et motsetningsforhold mellom å være motivert og «mindful».

Og det var det.

Studien fant et tydelig fall i motivasjonen etter at forskningssubjektene hadde gjennomført en ti minutter guidet meditasjon. Følelsen av ro og tilfredshet kom på bekostning av ønsket om å få ting gjort.

De gode nyhetene er at mindfulness og meditasjon ikke går utover kvaliteten på arbeidet – det har rett og slett ingen effekt. Forskerne tror fordelen ved økt fokus rett og slett blir vasket vekk av svakere motivasjon. Tap og vinn med samme sinn.

Følelsen av ro og tilfredshet kom på bekostning av ønsket om å få ting gjort

Foto

Fuusball, det klassiske bord-fotballspillet, skaper ikke nødvendigvis mer motiverte medarbeiere. men det skaper mer støy. (Dreamstime)

Kule kontorer

I 2017 meldte det britiske flyttebyrået KiwiMovers om et pussig fenomen: stadig flere bedrifter ønsket å flytte ping-pong-bordet, hengekøyene og strandstolene fra kontoret til lager.

Og det skjedde ikke kun av plasshensyn. Selv når bedriften flyttet til større lokaler ønsket de å bli kvitt slike «Ikke-essensielle kontormøbler» i sine lokaler.

Hvorfor?

Kiwi-Movers gjorde en undersøkelse og fant at de ansatte rett og slett ikke bryr seg.

Kun 14 prosent av de spurte satte pris på foosballbord og strandstoler på kontoret.

De resterende 86 prosentene sa at slike «gøye greier» på kontoret ikke hadde noe verdi for dem, fordelt på 61 prosent som virkelig ikke brydde seg og 25 prosent som tvert om syntes det var irriterende.

Det som irriterte mest var aktiviteter som foosball og arkadespill. Møbler av type saccosekker og hengekøyer var heller ikke særlig populære.

I undersøkelsen kom de spurte med konkrete eksempler på slike irritasjonsmomenter:

  • «Vi har en trone i resepsjonen ingen sitter på»

  • «I felleslokalene er det høyballer i stedet for stoler»

  • «Møterommene er dekket med falskt gress»

  • «Et innendørs piknikbord – komplett med parasoll»

Hva de ansatte satt mest pris på?

Gratis kaffe, mente nesten 80 prosent.

Møterommene er dekket med falskt gress

Ekstrem teambuilding

Foto Trust fall. All tembuildings mor blir ofte morsommere på YouTube.

Paintball, rafting, rappellering – aktiviteter som får adrenalinet til å bruse og ansattes engasjement til å dale.

Selv om slike aktiviteter kan være morsomme har de lite effekt på hvordan man jobber sammen, fant Kenneth Stålsett ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU i sin doktoravhandling fra 2017. Unntaket er dersom arbeidshverdagen din i stor grad består av rappellering og rafting.

– Teamutvikling handler blant annet om å bryte fastlåste handlingsmønstre og å etablere et felles adferdsapparat, forklarer Stålsett til Gemini.

Men det gjøres altså i liten grad hengende fra et tau i en fjellside. Teamutvikling bør skje med relevante øvelser og i omgivelser som minner om dem man jobber i til daglig, ifølge avhandlingen.

Det er også en risiko for at slike aktiviteter vil styrke de etablerte båndene mellom kolleger i stedet for å etablere nye. Og det kan føre til eksklusjon.

Et eksempel fra doktorgradsarbeidet til Stålsett er en ansatt med høydeskrekk som ikke klarte å rappellere ned til kollegene. Hun ble ikke lenger en del av fellesskapet, og gikk fra å være en kapasitet for bedriften til å bli frosset ut. Det endte med at hun skiftet jobb.

Trenger du flere eksempler på hvor galt det kan gå?

Alle team-building-øvelsers mor er det såkalte «Trust fall» – der ideen er å bygge tillit ved å la ansatte falle ned i de trygge, støttende armene til kolleger.

Googler du «Trust Fall Fails» får du opp i nærmere 70 millioner treff.

Powered by Labrador CMS