Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Har ansatte rett til permisjon på valgdagen?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg er HR-ansvarlig i en statseid virksomhet. En av våre medarbeidere, som er politisk aktiv på fritiden, er bedt av sitt parti om å stille opp valgdagen på valglokalet i bygda der hun bor, og har bedt om permisjon. Har hun krav på dette? Hvilke retningslinjer gjelder i dette tilfellet?

Svar: Arbeidsmiljøloven § 12-13 sier om «offentlige verv» at «Arbeidstaker har rett til permisjon fra arbeid i det omfang det er nødvendig for å oppfylle lovbestemt møteplikt i offentlige organer.» Bestemmelsen vil normalt omfatte alle representanter og vararepresentanter til statlige, kommunale og fylkeskommunale verv, herunder styrer, råd, nemnder og utvalg mv. opprettet i eller i medhold av lov. Rent partipolitisk arbeid er ikke omfattet av dette.

Vi forstår deg slik at medarbeideren som er bedt om å stille opp må være det i kraft av et verv i politisk parti og ikke noen form for lovbestemt møteplikt. Vi kan ikke finne noen regler verken i arbeidsmiljøloven, statsansatteloven eller statens personalhåndbok som gir arbeidstaker rett til fri i et tilfelle som dette.

Da er det opp til dere som arbeidsgiver å velge i kraft av styringsretten om dere vil gi fri til å gjøre dette eller ikke, med eller uten lønn. Dersom du skal si nei, er det klokt å vise at det er en saklig grunn for dette og at lignende tilfelle behandles likt.

Lykke til!

SBDL v/Kari Bergeius Andersen

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS