Illustrasjonsfoto. 

Foto

Antonio Guillem | Dreamstime.com

Har jeg fortrinnsrett når jeg har vært vikar for den som slutter to ganger?

Publisert: 3. september 2019 kl 09.09
Oppdatert: 3. september 2019 kl 09.09

Spørsmål: Jeg ble ansatt som vikar for en kvinne med foreldrepermisjon sommeren 2016. Da hun var tilbake igjen gikk jeg over i et vikariat for en annen medarbeider som var sykemeldt, før jeg igjen fikk være vikar når min kollega gikk ut i permisjon nummer 2 i fjor høst.

Nå har jeg akkurat fått vite at hun ikke kommer tilbake men har sagt opp jobben sin og at denne stillingen nå er utlyst eksternt. Jeg mener jeg må få lov å fortsette når jeg har vært vikar for henne 2 ganger. Har jeg noen rettigheter her?

Svar: Som midlertidig ansatt har man i visse tilfeller fortrinnsrett til nye stillinger i virksomheten, men det følger direkte av arbeidsmiljøloven at dette ikke gjelder for arbeidstakere som er midlertidig ansatt i vikariat.

Begrunnelsen for at vikarer er unntatt fra fortrinnsretten er at disse ikke blir oppsagt grunnet arbeidsmangel i virksomheten, men fordi vikariatet er over. Du har derfor, dessverre, ikke rett på stillingen som nå er utlyst.

Jeg vil likevel anbefale deg å søke på stillingen da du gjennom din erfaring gjerne innehar den kompetansen og kunnskapen som arbeidsgiver mest sannsynligvis er ute etter. Lykke til!

SBDL v/advokatfullmektig Helene L. Brustad

Saken fortsetter under annonsen
Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!