Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Har jeg rett på sykepenger etter ­avsluttet arbeidsforhold?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg ble i juli 100 % sykemeldt på grunn av påkjenningene som fulgte av en personalkonflikt. Arbeidsforholdet ble avsluttet to til tre uker senere, da jeg inngikk en sluttavtale med arbeidsgiver.

Frem til dette mottok jeg sykepenger fra arbeidsgiver. Jeg er imidlertid fortsatt dårlig, og fortsatt sykemeldt. Har jeg fortsatt rett på sykepenger fra NAV – selv om jeg ikke lenger er ansatt noe sted?

Svar: Innledningsvis forutsetter vi at du har en selvstendig sykdom som bare ble utløstav konflikten på arbeidsplassen. I motsatt fall, dersom uførheten bare skyldes personalkonflikt, vil du ikke ha krav på sykepenger.

Videre: Det avgjørende for retten til sykepenger er blant annet om du var i arbeid i minst fire ukerførdu ble arbeidsufør. Retten på sykepenger er dermed ikke avhengig av at du fortsatt er ansatt i selskapet gjennom hele sykeperioden.

Arbeidsgiver skal yte sykepenger de første 16 kalenderdagene, jf. ftrl. § 8-19. Deretter skal sykepengene ytes av NAV. Retten på sykepenger fra NAV faller først bort når du har mottatt slik støtte for til sammen 248 dager de siste tre årene, jf. ftrl. § 8-12 første ledd.

Dersom du fortsatt har sykepengedager til gode, vil du med andre ord fortsatt ha krav på sykepenger fra NAV, selv etter at arbeidsforholdet er avsluttet.

SBDL v/advokatfullmektig Sindre Christensen

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS