Arbeidsliv

Innsender jobber som sykepleier i 60 prosent stilling på et sykehjem i en kommune på Vestlandet, og har lenge ønsket å arbeide fulltid.

Har jeg rett til å få stillingen min utvidet til 100 prosent?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg jobber som sykepleier i 60 prosent stilling på et sykehjem i en kommune på Vestlandet, og har lenge ønsket å arbeide fulltid. Nå er det lyst ut en ledig stilling på 40 prosent ved sykehjemmet som jeg trodde jeg hadde rett til å få siden jeg ufrivillig jobber deltid.

Lederen min sier derimot at jeg ikke har rett på stillingen og begrunner dette med at det vil vanskeliggjøre arbeidet med å sette opp en turnus. Har hun rett i dette eller kan jeg kreve å få utvidet min stilling til 100 prosent?

Svar: I utgangspunktet er det riktig som du skriver at arbeidstakere som jobber ufrivillig deltid har rett til å få utvidet sin stilling fremfor at det foretas nyansettelser. Det gjelder likevel et unntak i de tilfellene hvor dette medfører vesentlig ulemper for arbeidsgiver.

Det skal normalt mye til før hensynet til arbeidsgiver kan veie tyngre enn hensynet til arbeidstaker i en slik sak, men dersom det er nødvendig med deltid for å få en turnus til å gå opp, kan dette typisk være en slik situasjon hvor retten til utvidet stilling ikke gjelder.

Dersom du ønsker en uavhengig vurdering kan saken bringes inn for Tvisteløsningsnemnda, men vi vil absolutt anbefale at du i første omgang ber arbeidsgiver gjøre en ekstra vurdering av om det ikke er mulig å få turnusen til å gå opp på andre måter enn ved bruk av deltid i din stilling.

En turnusordning som forutsetter deltid fremstår også som tvilsom i forhold til arbeidsmiljølovens formål og kan etter omstendighetene utgjøre indirekte diskriminering.

SBDL v/advokatfullmektig Benedicte Hille

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS