Arbeidsliv

Har man krav på fast ansettelse etter svangerskapsvikariat?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål:

I vår kommunale barnehage har vi flere midlertidige ansatte i svangerskapsvikariater. En av de ansatte har jobbet hos oss i slike vikariater i to år og ti måneder.

Hun krever nå fast ansettelse. Har hun krav på det?

Svar:

Utgangspunktet i norsk rett er at arbeidstakere skal ansettes fast. Unntak fra denne hovedregelen krever særlig begrunnelse.

Én slik begrunnelse er vikariater på grunn av svangerskapspermisjon. Imidlertid er det slik at når arbeidstakeren til sammen har vært ansatt i svangerskapsvikariater i tre år eller mer, så skal han eller hun uansett regnes som fast ansatt.

Ulike fravær på grunn av blant annet sykdom og egne permisjoner mellom disse vikariatene vil normalt ikke avbryte tidsberegningen, men normalt bare kunne komme til fradrag.

I tillegg det nevnte, vil en arbeidstaker som har vært midlertidig ansatt i kortere tid enn tre år også kunne ha rett på fast stilling.

Dette beror på om arbeidsgiver – som her vil være kommunen, og ikke bare barnehagen – totalt sett har et stort og vedvarende behov for midlertidig ansettelse, og om arbeidsgiver burde ha en større grunnbemanning.

Dette må vurderes konkret i deres kommune.

Avslutningsvis må dere huske på at en arbeidstaker som har vært ansatt i 12 måneder, må få en formell meddelelse om at arbeidsforholdet opphører senest én måned før vikariatet opphører.

Hvis slik beskjed ikke gis, vil arbeidstaker ha rett til å stå i stillingen frem til slikt varsel gis.

SBDL v/advokatfullmektig Sindre Dahl Christensen

Powered by Labrador CMS