Arbeidsliv

Ny forskning viser at du risikerer mer sykefravær i åpent kontorlandskap.

Høyere sykefravær i åpent kontorlandskap

De som jobber i åpent kontorlandskap har 12 prosent høyere risiko for sykefravær enn de med eget kontor, viser en ny rapport fra Statens arbeidsmiljøinstitutt.

Publisert Sist oppdatert

Enda verre er det å dele kontor med andre. De som deler kontor har 18 prosent høyere sykefravær enn de med eget kontor, heter det i rapporten fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI).

Kontorlandskap og delte kontorer er blitt normalen på norske arbeidsplasser. Målet er gjerne å spare plass, penger og øke effektiviteten. Men ifølge STAMI gir det også økte kostnader i form av langt flere sykemeldinger, skriver NRK.no.

– Når kontorlandskap kan bety 12 prosent høyere sykefravær og delt kontor 18 prosent høyere sykefravær, er det åpenbart at en del regnestykker kanskje bør gjøres om igjen, sier Stein Knardahl, avdelingsdirektør hos Statens arbeidsmiljøinstitutt til NRK.

Smittefare

Det er åpenbart mer smitte når man sitter sammen, påpeker Knardahl overfor NRK. Dessuten kan forstyrrelser gjøre det mer krevende og demotiverende å arbeide.

– Noen mennesker er ganske følsomme for støy. Og så vet vi at mange mennesker ønsker å være private. De synes det er negativt å bli sett på og føler de sitter på utstilling, sier avdelingsdirektøren til statskanalen.

Anbefaler landskap

Statsbygg anbefaler ofte kontorlandskap. Normen gitt av regjeringen er 13 kvadratmeter på hver kontorplass. 23 kvadratmeter inkludert ganger, garderobe og toaletter.

– Dette er en av flere forskningsrapporter på dette feltet som vi kan legge til grunn når vi skal rådgi våre kunder, sier kommunikasjonsdirektør Statsbygg Hege Njaa Aschim til NRK.

Statsbygg mener også det er viktig at det finnes stillerom og diskusjonsrom for at kontorlandskap skal fungere godt, skriver NRK.no. Og så må folk oppføre seg.

– Hvisking kan for eksempel virke mer forstyrrende enn en vanlig rolig samtale, sier Njaa Aschim.

Powered by Labrador CMS