Arbeidsliv

Finansminister Siv Jensen av avhengig av byråkratenes unntak fra arbeidstidsbestemmelsene for å kunne legge fram statsbudsjettet.

Intet statsbudsjett uten unntak fra loven

Arbeidet med statsbudsjettet krever unntak fra arbeidsmiljøloven i åtte av årets måneder.

Publisert Sist oppdatert

7. oktober la finansminister Siv Jensen fram regjeringens forslag til statsbudsjett for 2020. Arbeidet samordnes i Finansdepartementet og berører store deler av statsapparatet.

Kontinuerlig arbeid

– Arbeidsmengden er betydelig i arbeidet med statsbudsjettet. Dette arbeidet pågår stort sett hele året, og avtalen om avvik fra bestemmelsene om arbeidstid omfatter åtte av tolv måneder, sier Eivind Breidlid, nyvalgt tillitsvalgt for LO-forbundet Norsk Tjenestemannslag (NTL) og rådgiver i Finansdepartementet.

Korte tidsfrister er en av utfordringene, og ifølge Breidlid er det særlig forberedelsene til de årlige budsjettkonferansene som er krevende. Arbeidsmengden er betydelig, og kan til dels være uforutsigbar og ujevn – også fordi den er avhengig av den politiske dagsorden.

Eivind Breidlid er tillitsvalgt for Norsk Tjenestemannslag i Finansdepartementet.

– For å fullføre oppgavene innenfor tidsfristen i disse periodene vil det for de fleste berørte ansatte være nødvendig med noe overtid, og for enkelte kan det i perioder være nødvendig å arbeide utover arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven, forklarer Breidlid.

Dette er også årsaken til NTL Finansdepartementet og LO Stat har underskrevet avtalen om avvik fra bestemmelsene om arbeidstid med arbeidsgiver.

LES MER | I Oslo kommune bryter ledelsen i Klimaetaten arbeismiljøloven

Søker om unntak

Gisle Norheim er Statens personaldirektør og den som forvalter statens personalpolitikk. Arbeidstiden er regulert i arbeidsmiljøloven, stortingsvedtak og tariffavtaler mellom staten og organisasjonene.

Foto Statens personaldirektør Gisle Nordheim. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Den enkelte arbeidsgiver har ansvaret for at de ansatte i virksomheten jobber forsvarlig og innenfor lovens rammer. Dette er en sentral del av arbeidsgiveransvaret, og det formidles gjennom den statlige arbeidsgiverpolitikken, sier Norheim.

Statsbudsjettet er en ordning som krever unntak fra arbeidstidsbestemmelsene. Loven slår fast at arbeidstidsordninger må̊ være forsvarlige og slik at arbeidstakerne ikke utsettes for uheldige psykiske eller fysiske belastninger.

– Dersom en virksomhet i staten har behov for å fravike bestemmelsene, må partene lokalt først bli enige om hvilke ordninger det er behov for, og søke de sentrale partene eller Arbeidstilsynet om fravik, forklarer Norheim.

Passer på risikoen

Tillitsvalgt Breidlid NTL forteller at han stort sett opplever arbeidsgiver som imøtekommende dersom ansatte ber om avlasting, men også at det kan være vanskelig å fordele enkelte oppgaver som krever inngående kjennskap til saksfeltet.

– I hektiske budsjettperioder vil det nok for mange oppleves å være vanskelig å gi bort oppgaver til kollegaer som allerede har mye å gjøre. Vi har mange dyktige og engasjerte ansatte, og jeg opplever at de fleste føler et sterkt ansvar for å gjennomføre oppgavene sine på en god måte.

Breidlid tror risikoen for overarbeid er størst for unge medarbeidere, og mener det er viktig at både arbeidsgiver og fagforeningene er oppmerksomme på denne risikoen.

Powered by Labrador CMS