Arbeidsliv

– Jeg synes det er negativt for butikkens rykte at en av de ansatte røyker, og jeg synes at vedkommende er et dårlig forbilde for de yngre ansatte.

Kan jeg pålegge arbeidstaker røykestopp?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg er kjøpmann i en dagligvarebutikk. En av våre ansatte er røyker fast. Hun er daglig ute og røyker i matpausene, men slik at hun er tilgjengelig dersom vi har behov for at hun avbryter pausen.

De ansatte hos oss har tariffavtalefestet 30 minutters betalt lunsjpause. På dager det er lite å gjøre, kan det også hende at hun tar seg en røyk utenfor. Det er ikke slik at hun lukter mye røyk, men jeg synes personlig at det er ubehagelig å kjenne tegn til røyklukt når jeg selv handler.

Den aktuelle ansatte sitter stort sett i kassa. Jeg synes det er negativt for butikkens rykte at en av de ansatte røyker, og jeg synes at hun er et dårlig forbilde for de yngre ansatte. Kan jeg kreve at hun ikke røyker mens hun er på jobb, og også i egne matpauser?

Svar: Hvorvidt du som arbeidsgiver kan pålegge den ansatte å kutte ut røykingen i arbeidstiden, er et spørsmål om arbeidsgivers styringsrett.

Utgangspunktet er at arbeidsgiver kan bestemme over den ansatte i den utstrekning annet ikke er fastsatt i arbeidsavtalen, lovverket eller i eventuell tariffavtale.

Beslutninger som treffes med hjemmel i styringsretten må i tillegg være saklige og ikke urimelig forskjellsbehandlende. I utgangspunktet tenker vi at din begrunnelse er saklig, det vil si at den har et rimelig formål. Derfor tenker vi at du må kunne nekte den ansatte å røyke i selve arbeidstiden.

Imidlertid vil det nok være urimelig inngripende å pålegge den ansatte slike begrensninger i lunsjpausen. Dere kan likevel kreve at den ansatte ikke lukter sterkt av røyk slik at det er til sjenanse for kundene.

SBDL v/advokatfullmektig Sindre Dahl Christensen

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS