Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Kan ledelsen ta fra oss pausen når vi har møte midt på dagen?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Hei, Jeg jobber i barnehage og vi får ikke lenger pause på arbeidsplassen når vi har møte midt på dagen.

Pause må vi ta i møtetiden noe som tilsier at vi ikke kan gjøre det vi ønsker i forhold til hvile, telefonsamtale, melding og annet. Vi har en særavtale der hvor det er presisert at vi har 30 min pause i arbeidstiden vår, jobber 7,5 time per dag og har betalt pause, vi kan ikke forlate arbeidsplassen i pausen.

Ledelsen mener de kan frata oss pause siden den er betalt! Hva er riktig?

Svar: Hei, og takk for praktisk spørsmål!

Utgangspunktet for å vurdere dette er arbeidsmiljøloven § 10-9 første ledd, som sier at

«Arbeidstaker skal ha minst en pause dersom den daglige arbeidstiden overstiger fem og en halv time.

Pausene skal til sammen være minst en halv time hvis den daglige arbeidstid er minst åtte timer. Dersom arbeidstaker ikke fritt kan forlate arbeidsplassen under pausen eller der det ikke finnes tilfredsstillende pauserom, skal pausen regnes som en del av arbeidstiden. Når forholdene gjør det nødvendig, kan pausen forskyves.»

Loven sier altså at dere fortsatt skal ha «minst en pause» fra arbeidsoppgaver, selv om pausen er betalt fordi dere ikke kan forlate arbeidsplassen. Denne trenger ikke etter loven å være så lang som en halv time når dere jobber under 8 timer, men dere har i tillegg en særavtale som sier at dere har 30 minutters pause i arbeidstiden.

Å delta i møter for ansatte er ikke å ha pause men å utføre litt andre arbeidsoppgaver. Etter vår vurdering innebærer dette at du i tillegg har krav på en pause til hvile og annet ved siden av denne type møter. Denne må kanskje forskyves noe som følge av møter og behov for å få arbeidsoppgavene gjort, men dere skal fortsatt ha pause.

SBDL v/Kari Bergeius Andersen

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS