Arbeidsliv

Kan man beordres på jobb når man har tatt ut egenmelding?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål:

Jeg jobber som ekstravakt i en butikk. Jeg har ikke noen fast prosent, men blir ringt ved behov.

Her om dagen var jeg syk (influensa) med egenmelding. Sjefen min slet med å få nok ansatte på jobb, og beordret meg til å jobbe, selv om jeg var syk.

Jeg stilte opp på jobb, men har i etterkant lurt på om jeg egentlig var forpliktet til dette?

Og hvis ikke, hva bør jeg svare dersom dette gjentar seg? Det er vanskelig for meg å si nei til sjefen, da jeg er redd for at det vil føre til at jeg får færre vakter i fremtiden.

Butikkansatt

Svar:

Nei, dersom du var syk har du ikke plikt til å stille opp på jobb.

Du har lov til å være syk, men du må passe på at du har rett til å bruke egenmelding eller om du må skaffe deg sykmelding for å ha gyldig fravær.

Jeg forstår at situasjonen kan sette deg i et dilemma, siden du jobber som ekstravakt og er avhengig at arbeidsgiveren din gir deg nok vakter.

Vær imidlertid klar over at fra og med 1. januar i år stilles det krav om at faste ansettelser skal gi arbeidstakere forutberegnelighet med tanke på når de skal jobbe i form av et reelt stillingsomfang.

Dette kan være i form av en nærmere fastsatt prosent i arbeidsavtalen eller annen presisering av hvilke dager/perioder du skal jobbe.

Det kan være hensiktsmessig at du tar en gjennomgang av din nåværende arbeidsavtale og ser om den oppfyller de nye kravene til forutberegnelighet for arbeidstid.

Du kan ta kontakt med fagforening eller advokat for nærmere veiledning.

På den måten er det mulig du kan sikre deg mer forutberegnelighet for når du skal jobbe i fremtiden.

SBDL v/advokatfullmektig Ingeborg K. Lind

Powered by Labrador CMS