Arbeidsliv

Klar for å tilbringe deler av dagen på «utekontor»?

Publisert Sist oppdatert

Plages du av forstyrrende lyder, dårlig ventilasjon, lite dagslys og mye stillesitting i løpet av en arbeidsdag? Da kan det kanskje være et alternativ å flytte utendørs med noen av arbeidsoppgavene, mener Susanna Toivanen, professor i sosiologi ved Mälardalens högskola i Sverige.

Forsker på utekontor

Toivanen har forsket på utekontor, og forteller til den svenske arbeidsmiljøavisen Arbetsliv at folk som har forsøkt utekontor forteller at de bruker utetid til å ta telefonsamtaler, skrive e-poster, ha ulike typer medarbeidersamtaler og kundemøter.

Noen oppgir også at de forbereder eget arbeid, eller bare tar seg pause utendørs for å få perspektiv og hente seg inn i igjen.

Arbetsliv viser til at det å være naturen kan ha flere positive helseeffekter: det skal kunne virke nedstressende, øke følelsen av velvære og bidra til økt immunforsvar.

Park eller terrasse

Hvis de digitale løsningene er på plass for de oppgavene du skal gjøre, krever det ikke utekontor nødvendigvis så store forberedelser.

En terrasse i kontorbygget eller en park i nærheten kan duge. Hvis arbeidsplassen har egen tomt, kan tilrettelegging med planter, bord, ly for vinden og tak over deler av flatene være en god løsning.

Kanskje noe å teste?

Susanne Toivanen sier til Arbetsliv at det er mye sykefravær som har mentale årsaker. Hun mener det er all grunn til å utvikle måter å jobbe på som støtter oppunder bedre helse og sier at dette en være én slik tilnærming.

Toivanen har samman med Akademiska hus blant annet skrevet en inspirasjonsnotatet «Ute är inne – Kom igång med kontorsarbete utomhus».

Powered by Labrador CMS