Arbeidsliv

Må jeg kompensere en ansatt med kundeklausul som ikke får ta oppdrag for konkurrenter?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg er HR-ansvarlig i en konsulentvirksomhet for ingeniører. Vi har ansatt erfarne konsulenter som har spesielle kundeklausuler i ansettelseskontraktene sine.

Klausulene sier at konsulenten i en periode på 6 måneder etter avsluttet ansettelsesforhold ikke kan ta oppdrag for eller på annen måte bidra til at kunder de har vært involvert i det siste året vil gi færre oppdrag til vårt firma.

Nå har en konsulent sagt opp jobben og skal gå til en konkurrent.

Det har han jo lov til, men vi har minnet om at han ikke kan ta oppdrag for de kundene han har jobbet for. Han sier imidlertid at klausulen vår ikke er gyldig fordi han ikke får lønn/kompensasjon i tiden han ikke kan ta oppdrag.

Hvordan kan vi argumentere mot dette?

Svar: Her har nok din ansatte eller rådgivere blandet sammen to regler.

Dersom klausulen i ansettelsesavtalen forbød konsulenten å ta ansettelse hos konkurrerende virksomhet i en periode, krever arbeidsmiljøloven kapittel 14 A at det skal gis økonomisk kompensasjon for dette.

Tilsvarende kompensasjonskrav gjelder ikke når forbudet kun gjelder involvering med tidligere arbeidsgivers kunder.

Det finnes tilleggsvilkår både for konkurranseforbud og kundeforbud, men ditt spørsmål rommer ikke dette.

Det samme gjelder situasjoner hvor et kundeforbud de facto innebærer at man ikke har mulighet til å drive konkurrerende virksomhet.

Det vi med sikkerhet kan si er at den klausulen du har beskrevet ikke er ugyldig på grunn av mangelen på økonomisk kompensasjon.

SBDL v/ advokat og partner Kari Bergeius Andersen

Powered by Labrador CMS