Arbeidsliv

Topplederne Morten Grongstad i AF-gruppen (til venstre), Ståle Rød i Skanska, Harald V. Nikolaisen i Statsbygg og Jimmy Bengtsson i Veidekke samlet i forbindelse med kontraktstildelingene for det nye regjeringskvartalet.

Må møte strengere innleieregler

Vinnerne av milliardkontraktene for nytt regjeringskvartal må møte Statsbyggs nye og strengere krav om innleie av arbeidskraft.

Publisert Sist oppdatert

Statsbygg har nettopp fornyet sine seriøsitetsbestemmelser og har gjort dem enda strengere:

– Statsbygg vil ha de strengeste seriøsitetsbestemmelsene. Men de hjelper lite om vi ikke følger opp dette i praksis, og brudd får konsekvenser for de som bryter avtalen, sier direktør Harald V. Nikolaisen i Statsbygg.

2,8 milliarder kroner

I går offentliggjorde Statsbygg at Norges tre største entreprenørselskaper er vinnerne av de tre første storkontraktene for det nye regjeringskvartalet. Her er tallene med antatt kontraktsverdi:

  • Rehabilitering av H-blokk: Skanska (1.050 millioner kroner)

  • Kjeller under hele kvartalet: Veidekke (1.200 millioner kroner)

  • Energiforsyning: AF-gruppen (550 millioner kroner)

Maksimalt 20 prosent innleie

Statsbygg bekrefter at de nye seriøsitetsbestemmelse også gjelder disse kontraktene.

I forhold til det omstridte temaet innleid arbeidskraft er hovedpunktene disse:

  • «Minimum 80 prosent av kontraktsarbeidet skal til enhver tid utføres av fast ansatte med reell stillingsprosent (minimum 80 %). Innleid arbeidskraft anses ikke som fast ansatt etter denne bestemmelsen.»

  • Dermed blir det i realiteten en maksgrense på 20 prosent innleie: «Innleide arbeidstakere skal være ansatt med reell stillingsprosent (minimum 80 %) i bemanningsforetaket.»

  • «Ved innleie skal det være fast ansatte fagarbeidere fra innleier på alle arbeidslag til enhver tid.»

Kritisk rapport

Lørdag ble det presentert en undersøkelse om innleie i Oslo på Fellesforbundets landsmøte, som pågår fram til onsdag denne uka. Her er to sentrale konklusjoner i rapporten, som er utført av Rørleggerens Fagforening avdeling 601, Elektromontørenes Forening Oslo og Akershus, Heismontørenes Fagforening, Tømrer og Byggfagforeningen avdeling 601 og Oslo Bygningsarbeiderforening avdeling 603:

  • Innleie på byggeplassene i Oslo er på 35 prosent

  • 80 prosent av innleide arbeidstakere kommer fra bemanningsforetak, og av disse er 80 prosent ulovlige

Rapporten bygger på 63 byggeplassbesøk i Oslo og omegn i september i år.

Både Byggenæringens Landsforening (BNL) og NHO har varslet at de vil gå inn i rapporten.

Kontrollen avgjørende

Rapporten peker også på selskapene som har vunnet kontraktene i regjeringskvartalet: Veidekke og Skanska «baserer driften i hovedsak på egne ansatte», mens «den hos AF er basert på utstrakt bruk av underentrepriser».

Uansett er det håndhevingen av reglene som er avgjørende

Joachim Espe er leder for Rørleggernes fagforening avdeling 605 i Oslo. Til Dagens Perspektiv sier han dette om Statsbyggs nye innleiekrav:

– Vi er positive til alle tiltak som fremmer bruken av fast ansatte og begrenser bruken av innleie. Uansett er det håndhevingen av reglene som er avgjørende, og det er her vi har sett at det altfor ofte svikter.

Onsdag skal Fellesforbundets landsmøte stemme over forslag om å kreve skjerpede regler, alternativt kreve totalforbud av innleie.

Skanska med klare regler

Geir Nordal Linge er kommunikasjonssjef i Skanska Norge, en av kontraktsvinnerne.

Med utgangspunkt i prosjektet slik det ser ut nå, anslår han at prosjektet i gjennomsnitt vil sysselsette 150 årsverk per år, med variasjoner ut ifra hvilken fase prosjektet er i.

Statsbyggs restriksjoner på innleie er han ikke bekymret for:

–Arbeidene vi gjør i egen regi, som for eksempel tømmer eller betong så er vårt utgangspunkt at disse arbeidene gjør vi i all hovedsak med egne ansatte og egne lærlinger. Dersom vi har behov for å leie inn ekstra ressurser vil disse leies inn fra andre store seriøse entreprenører eller bemanningsforetak som på forhånd er godkjent av Skanska i forhold til seriøse arbeidsvilkår.

For Skanskas underentreprenører er det litt annerledes:

– Vi har krav i våre standardkontrakter at arbeidene skal gjennomføres med bruk av underentreprenørens egne ansatte. Det skal tungtveiende grunner til for at vi lemper på dette kravet og dersom en underentreprenør har behov for å leie inn ressurser så må de søke godkjenning hos oss om dette og søknaden må begrunnes.

Powered by Labrador CMS