Arbeidsliv

Den ansatte som sa opp har angret og trukket oppsigelsen tilbake.

Må vi akseptere at arbeidstaker trekker egen oppsigelse tilbake?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: En av våre ansatte i butikken sa opp jobben sin hos oss for to uker siden. Hun var i prøvetid med en måneds oppsigelsestid. For å raskt finne en erstatter, tilbød vi derfor fast jobb til en tidligere ekstrahjelp som da jobbet ved siden av skolen.

Han aksepterte og har fått kontrakt til signering. Nå har imidlertid hun som sa opp angret og trukket oppsigelsen tilbake. Må vi akseptere dette? Vi har ikke behov for å ha to ansatte i denne rollen og han som nå har takket ja var veldig flink.

Svar: Hovedregelen er at en ansatts egenoppsigelse er et bindende utsagn arbeidsgiver kan og skal forholde seg til. Hvis arbeidstaker skulle angre seg og ville trekke oppsigelsen tilbake, vil det bero på en konkret vurdering av avtalerettslige regler om arbeidsgiver må akseptere dette eller ikke.

Vurderingen skal hovedsakelig basere seg på hva som var bakgrunnen for egenoppsigelsen (ønske om å gjøre noe annet eller press, trusler, affekt i en opphetet situasjon?), hvor lang tid det har gått siden oppsigelsen ble gitt og i hvor stor grad arbeidsgiver har innrettet seg etter oppsigelsen før den blir forsøkt trukket tilbake.

Jo mer arbeidsgiver har rukket å innrette seg, jo større sannsynlighet er det for at arbeidsgiver må kunne fortsette å forholde seg til egenoppsigelsen.

To uker kan i enkelte tilfelle være innenfor den tidsrammen hvor arbeidsgiver må akseptere at en egenoppsigelse trekkes tilbake, selv om det er lenge. Når dere allerede har innrettet dere ved å inngå en bindende avtale med en annen arbeidstaker, vil det normalt være for sent for arbeidstaker å trekke oppsigelsen. Vårt råd er derfor å ikke akseptere.

SBDL v/Kari Bergeius Andersen

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS