Arbeidsliv

Ansettelseskontrakten hennes sier at hun har krav på at vi forskutterer sykepenger når hun har rett til ytelser fra folketrygdloven, men vi føler det ganske urettferdig nå. Er vi nødt til å betale?

Må vi betale sykepenger til en ansatt som nekter å komme tilbake?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Vi har en arbeidstaker som har vært sykemeldt i 8 måneder og som har uttrykt at hun ikke ønsker seg tilbake til oss. Hun «graver seg ned» i gamle påstander om at hun føler at noen mobbet henne for 3-4 år siden.

Vi mener dette ikke er riktig men at hun ikke taklet å motta ledelse fra sin leder. Vi har forsøkt tiltak både med BHT og konfliktmegler, men det løser seg ikke. Det er dette hun ville snakke om, enda en gang, sist vi fikk henne i tale.

Det er nå umulig å få dialog med henne om tilrettelegging, tilbakekomst til arbeid, planlegging eller noe som helst. Ansettelseskontrakten hennes sier at hun har krav på at vi forskutterer sykepenger når hun har rett til ytelser fra folketrygdloven, men vi føler det ganske urettferdig nå. Er vi nødt til å betale?

Svar: Her forstår jeg det ligger en lang historie med konflikt før din ansatte ble syk. Det er viktig at en slik sak behandles grundig og at det settes inn det som kan være av rimelige tiltak som konflikthåndtering eller annet for å bedre situasjonen.

Hvis dette er gjort og det likevel ender i en sykemelding, har du uansett spørsmålet om sykepenger. En arbeidsgiver skal tilrettelegge og ta ansvaret for en oppfølgingsplan, men arbeidstakere er forpliktet til å medvirke.

Hvis arbeidstaker kun uttrykker at hun ikke vil tilbake og deretter slutter å svare på henvendelser etc., oppfyller hun ikke medvirkningsplikten sin. Dette kan gi grunnlag for at NAV vil si hun ikke har krav på sykepenger.

Før du konkluderer ville jeg tatt en prat med NAV og hørt om de vil fortsette å gi dere refusjon for sykepenger til tross for manglende oppfølgingsplaner osv. og ta det derfra. Lykke til!

SBDL v/Kari Bergeius Andersen

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS