Arbeidsliv

Arbeidsgiver har fått en søknad om permisjon fra en arbeidstaker som vil ta seg fri et år for å få litt «faglig påfyll» og flere studiepoeng.

Må vi innvilge permisjonssøknaden?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Vi har fått en søknad om permisjon fra en arbeidstaker som vil ta seg fri et år for å få litt «faglig påfyll» og flere studiepoeng, som han sier. Jeg ønsker i utgangspunktet å takke nei til søknaden om permisjon. Har jeg anledning til det?

Arbeidsgiver

Svar: Retten til utdanningspermisjon følger av arbeidsmiljøloven § 12-11. Loven sier at:

Arbeidstaker som har vært i arbeidslivet i minst tre år og som har vært ansatt hos arbeidsgiveren de siste to år, har rett til hel eller delvis permisjon i inntil tre år for å delta i organiserte utdanningstilbud. Utdanning ut over grunnskole eller videregående opplæringsnivå må være yrkesrelatert for å gi rett til permisjon.

Yrkesrelatert utdanning omfatter alle typer arbeidsmarkedsrelevant etter- og videreutdanning. Permisjon kan likevel ikke kreves når det vil være til hinder for arbeidsgivers forsvarlige planlegging av drift og personaldisponeringer.

Hvis denne arbeidstakeren har jobbet hos dere i mindre enn 2 år, har han altså foreløpig ikke rett på permisjon. Hvis han har jobbet i mer enn 2 år har han rett på permisjon dersom de andre vilkårene er oppfylt.

Så lenge «yrkesrelatert utdanning» omfatter alle type «arbeidsmarkedsrelevant etter- og videreutdanning» er din beskrivelse av «faglig påfyll og flere studiepoeng» innenfor lovens definisjon. Da har du kun rett til å avslå dersom det vil være «til hinder for arbeidsgivers forsvarlige planlegging av drift og personaldisponeringer».

Dette er altså en konkret vurdering av hvilken belastning det vil være på virksomheten å ha en arbeidstaker i permisjon et år.

SBDL v/advokat Kari Bergeius Andersen

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS