Annonse
Ole Erik Almlid er kritisk til at det ikke er inngått noen midlertidig avtale med Norge om utveksling av tjenester bare noen uker før Storbritannia bryter ut av EU Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.

NHO etterlyser norsk avtale om tjenester ved brexit

Almlid er kritisk til at det ikke er inngått noen midlertidig avtale med Norge om utveksling av tjenester bare noen uker før Storbritannia bryter ut av EU, skriver Stavanger Aftenblad.

Haster

Han gir regjeringen honnør for å ha fått i havn en avtale som regulerer vareflyten, men sier det haster voldsomt med å få en tilsvarende avtale om tjenester.

– Norge eksporterer tjenester for 40 milliarder kroner per år til Storbritannia, og dersom landet forlater EU/EØS uten en avtale, oppstår det en voldsom usikkerhet for disse bedriftene, sier Almlid.

Han sier det er all grunn til å være bekymret for brexit. Heller ikke EU har fått på plass en slik avtale med Storbritannia.

– Er det noe bedriftene misliker, så er det økt usikkerhet. Rammebetingelsene for driften må være mest mulig sikre, og det som skjer i Storbritannia, i tillegg til handelskrigen mellom USA og Kina, er akkurat det motsatte.

Avtale om varer

Den midlertidige avtalen som regulerer handelen med varer, vil tre i kraft ved en eventuell hard brexit, opplyste utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) nylig i et svar til Frps Christian Tybring-Gjedde.

– Avtalen opprettholder dagens tollregime, skriver statsråden i sitt svar. Hun minnet samtidig på at Storbritannia først kan forhandle egne avtaler etter at landet har forlatt EU. Det skal etter planen skje 31. oktober, med eller uten en utmeldingsavtale.

Annonse
Annonse