Arbeidsliv

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner.

Regjeringen ønsker innspill til nytt bransjeprogram

Bransjeprogrammene skal sikre læring hele livet. Men Akademikerne er skuffet over midlene til kompetansereform for 2020.

Publisert Sist oppdatert

I statsbudsjettet for 2020 ble det satt av 15 millioner kroner til å styrke bransjeprogram for kompetanseutvikling.

Nå ber kunnskapsministeren om innspill fra partene i arbeidslivet om hva som skal være det neste bransjeprogrammet.

– Jeg sender nå ut en åpen invitasjon til partene i arbeidslivet og håper det kommer inn mange spennende nominasjoner til hva som bør være det nye bransjeprogrammet, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H).

Bransjeprogrammene skal føre til at flere ansatte, kan få relevante tilbud om etter- og videreutdanning. Allerede finnes bransjeprogram for industri- og byggenæringen og for kommunal helse- og omsorgssektor.

– De færreste kan ta to års permisjon fra jobben for å sette seg på skolebenken. Vi trenger fleksible tilbud som kan kombineres med jobb, sier Sanner.

Partene har frist til desember med å svare.

Akademikerne skuffet

I Statsbudsjettet for 2020 går det frem at 2,4 milliarder gikk til posten Kompetansepolitikk og livslang læring i saldert budsjett for 2019, mens det er satt av 1,8 milliarder for 2020 - en nedgang på 24 prosent.

Totalt ble det satt av 300 millioner kroner til kompetansereformen Lære hele livet for 2020.

I sitt innspill til høringen om statsbudsjettet satte leder i Akademikerne Kari Sollien ord på skuffelsen over at kompetansesatsingen ikke var større.

– Regjeringen foreslår i underkant av 300 millioner kroner til en kompetansereform som skal inkludere alle arbeidstakere. Det er en start, men for lite til at det monner i stor nok grad - og tiltakene treffer i liten grad de med høy utdanning fra før, sa hun.

Til sammenlikning er satsingen på etter- og videreutdanning for lærere på over 1,5 milliarder kroner.

Akademikerne mener at det samlede investeringen i kompetanseutvikling for resten av arbeidslivet på sikt bør ligge på minst samme nivå. Av disse midlene mener foreningen at om lag halvparten bør inngå i Kompetanse-programmet.

Videre har de spilt inn at det i 2020 bør legges ytterligere 100 millioner i programmet i forhold til forslaget fra regjeringen.

Powered by Labrador CMS