Arbeidsliv

Erna Solberg og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Regjeringen vil kjempe mot europeisk minstelønn

Publisert Sist oppdatert

Det er ventet at president i EU-kommisjonen Ursula von der Leyen vil legge frem et forslag om en europeisk minstelønn tidlig 2020.

LO og NHO frykter for at Brussel med det vil kunne gripe direkte inn i lønnsdannelsen i den norske arbeidslivsmodellen.

Mandag sier også regjeringen, til VG ved næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, at den vil jobbe mot et slik forslag og for første gang si nei til et EU-direktiv.

– Vi er enig med LO og NHO om at det er en dårlig idé med en minstelønn i EU, sier Røe Isaksen til avisen.

Frykten skal være at det kan gi lavere lønn i Norge, spesielt for de som allerede har lav lønn.

Ifølge en rapport som ble presentert under Fellesforbundets landsmøte tidligere i oktober gikk det frem at flere arbeidere i Norge nylig ble betalt 99 kroner timen, eller rundt halvparten av det som er allmenngjort minstelønn for ufaglærte på 184,36 kroner i timen.

– Tenk deg at vi skal lage en felles likelønn med Litauen, Polen og andre lavlønnsland; det sier seg selv at en felles minstelønn vil kunne betyr lavere lønn for norske arbeidstagere, sier Røe Isaksen til VG.

Mange har også pekt på utviklingen i EU som lite ønskelig for Norge. Blant annet går organisasjonsgraden nedover i de flest land.

Gjennom EØS-avtalen er Norge forpliktet til å overta EUs lovverk for arbeidsmarkedet.

Samtidig er det er mye som tyder på at EU har svært begrenset vilje til å binde norsk arbeidsliv.

Ifølge NHO-leder Ole Erik Almlid har de tre partene tiltro til at EU ikke kommer til å komme med et forslag som rammer norsk, eller skandinavisk, lønnsdannelse.

– Jeg er overbevist om at det vil være full adgang for land til å ha sine egne ordninger så lenge de er bedre enn minstelønnen som er satt, sier Aps arbeidspolitiske talsperson Arild Grande til ABC Nyheter.

Powered by Labrador CMS