Arbeidsliv

Statsminister Erna Solberg presentererte i dag regjeringens reviderte strategi mot arbeidslivskriminalitet.

Styrker kontrollinnsatsen

Kriminelle tilpasser seg. Derfor lanserer regjeringen sin nye strategi mot arbeidslivskriminalitet. Målrettede tiltak, økt kontroll og styrket samarbeid er hovedoppskriften.

Publisert Sist oppdatert

Arbeidslivskriminalitet er et alvorlig problem med store konsekvenser for samfunnet. I samarbeid med partene i arbeidslivet lanserte regjeringen i dag sin revidert strategi mot arbeidslivskriminalitet.

– Innsatsen mot arbeidslivskriminalitet krever kontinuerlig arbeid. Derfor prioriterer regjeringen kampen mot de kriminelle i arbeidslivet høyt. Etter at den første strategien mot arbeidslivskriminalitet ble lagt fram i 2015 er det satt i gang mange tiltak, og gode resultater er oppnådd, sier statsminister Erna Solberg.

Strategien mot arbeidslivskriminalitet ble lagt fram i regjeringens kontaktutvalg med partene i arbeidslivet 5. februar.

LES MER |Her kan du lese hele regjeringens strategi mot arbeidslivskriminalitet

Bredt samarbeid

På tross av økt innsats mot kriminelle aktører, er tilbakemeldingene fra etatene at de kriminelle tilpasser seg – og at det derfor er blitt mer krevende å avdekke arbeidslivskriminaliteten.

Derfor har regjeringen sett behov for å fornye strategien. Tiltakene i strategien er utarbeidet i dialog med partene, og blir fulgt opp gjennom et bredt samarbeid der Statsministerens kontor og ni departementer er involvert.

Flere tiltak, mer kontroll

Regjeringen vil bekjempe arbeidslivskriminalitet med målrettede tiltak, økt kontrollinnsats og styrket samarbeid mellom myndighetene og arbeidslivets parter. Kriminaliteten skal i større grad forhindres ved flere forebyggende tiltak, holdningsendring, bedre kunnskapsgrunnlag og mer målrettet informasjon.

– Regjeringen ønsker også å redusere markedet til dem som driver kriminell virksomhet, ved at det skal bli lettere å finne fram til de seriøse aktørene, og vanskeligere for de useriøse aktørene å tilby sine tjenester, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.

Det pågående samarbeidet mellom Arbeidstilsynet, Arbeids- og velferdsetaten, politiet og Skatteetaten vil utvikles og styrkes ytterligere. Etatene stiller ressurser til rådighet for å forebygge og bekjempe arbeidslivskriminalitet på en effektiv og slagkraftig måte. Felles prioriteringer bygger på kunnskap, og kunnskapsbygging er et felles ansvar.

Videreutvikler sanksjonene

To arbeidsgrupper med representanter fra Riksadvokaten, Økokrim, Arbeidstilsynet, Arbeids- og velferdsetaten, Tolletaten og Skatteetaten har sett nærmere på sanksjonsmulighetene. Den ene gruppen har sett på såkalte formallovbrudd og blant annet foreslått at det utredes en ny straffebestemmelse for «stråmannsvirksomhet» som omfatter både det å la seg bruke som stråmann, og å medvirke til at andre setter seg inn i en slik rolle.

Den andre arbeidsgruppen har sett på samordning mellom forvaltningssanksjoner og sanksjoner fra påtalemyndigheten, og gjennomgått de ulike etatenes anmeldelsesinstruks. Arbeidsgruppen konstaterer at for å få en optimal utnyttelse av sanksjonsmulighetene, bør lovbrudd som forvaltningen har like gode forutsetninger for å oppklare og reagere på som politi og påtalemyndighet, ikke bringes inn for behandling i det strafferettslige sporet. Arbeidsgruppen anbefaler blant annet at hver kontrolletat gjennomgår sin anmeldelsesinstruks og vurderer om den omfatter slike tilfeller, og om disse i så fall kan tas ut av anmeldelsesinstruksen.

Her er noen av tiltakene i den reviderte strategien:

  • eBevis lanseres i vår:Ett av tiltakene er innføringen av eBevis, som skal lanseres våren 2019. eBevis er et register der offentlige oppdragsgivere kan undersøke at leverandører de kjøper varer og tjenester fra, driver seriøst. Her skal offentlige oppdragsgivere få sanntidstilgang til dokumentasjon i tilknytning til anskaffelser og kontraktsoppfølging. eBevis vil blant annet gi tilgang til firmaattest, informasjon om konkurs og regnskap fra Brønnøysundregistrene, samt restanser på skatt og merverdiavgift fra Skatteetaten. Regjeringen vil vurdere om også forbrukere og private virksomheter skal kunne benytte seg av tjenesten, men her gjenstår det flere juridiske avklaringer.

  • Styrke håndhevingen av ulovlig innleie: Arbeids- og sosialdepartementet har startet arbeidet med å se på hvordan en kan styrke håndhevingen av innleiereglene, herunder gjennom økt offentlig kontroll.

  • Inndra mer profitt: Regelveket for inndragning av kriminelles profitt skal gjennomgås.for å bli mer effektivt. Dernest kan det være aktuelt å utrede videre et forslag om en ny form for sivilrettslig inndragning rettet direkte mot formuesgoder.

  • Samferdsel: På bakgrunn av de utfordringene som er avdekket i ulike deler av vei- og veitrafikksektoren, vil samarbeidet mellom Statens vegvesen og a-krimsentrene bli videreutviklet.

  • Næringslivskontakter i politiet: Politiet har i løpet av de siste par årene fått særskilte næringslivskontakter i samtlige politidistrikter. Næringslivskontaktene er nøkkelressurser blant annet i politiets strategi for å forebygge arbeidslivskriminalitet.

NHO: – Viser stor vilje

NHO-sjef Ole Erik Almlid er opptatt av at arbeidslivskriminaliteten koster samfunnet mer enn 28 milliarder årlig.

– Arbeidslivskriminaliteten er giftig for det seriøse arbeidslivet norske bedrifter og arbeidstakere ønsker seg. Jeg opplever at det med denne strategien er stor vilje til å bekjempe arbeidslivskriminalitet gjennom trepartssamarbeidet, sier han.

Han peker på tre forhold som skal gjøre det lettere å luke ut de kriminelle aktørene av norsk arbeidsliv.

– Vi må jobbe for å gjøre det enklere å handle seriøst, vi må få på plass en ordning for nasjonalt ID-kort og vi må dele mer informasjon på tvers av sektorer.

LO etterlyser handling

LOs 2. nestleder Roger Haga Heimli deltok også på møtet der den reviderte strategien mot arbeidslivskriminalitet ble presentert:

– Jeg mener det er utrolig viktig å holde trykket oppe i dette arbeidet, fordi de kriminelle hele tiden finner nye måter å omgå lovverket på. Ikke minst er det viktig at kontrolletatene får mulighet til å utveksle informasjon om de kriminelle seg imellom.

Han er glad for regjeringen skjerper innsatsen mot arbeidslivskriminalitet, men er klar på at LO mener strategien burde vært mer forpliktende og konkret:

– Strategien inneholder mange formuleringer som «se på», «utrede» og «gjennomgå», der tunge fagmiljøer og LO mener man kan handle. Og når etatene og domstolene som skal bekjempe arbeidslivskriminalitet og sosial dumping svekkes år for år gjennom de såkalte avbyråkratiseringskuttene, så svekkes kampen mot sosial dumping, sier Haga Heimli.

Powered by Labrador CMS