Arbeidsliv

Hva kan du som verneombud fortelle ledelsen hvis noen forteller deg om trakassering og mobbing på jobb?

Taushetsplikt som verneombud - hva kan jeg si og ikke?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg er verneombud på arbeidsplassen. Her om dagen kom en kollega av meg inn til meg og fortalte om utfordringer knyttet til det psykososiale arbeidsmiljøet. Samtalen var lang og dreide seg om påstander om trakassering og mobbing, men også de personlige konsekvensene dette har medført for vedkommende, herunder helseutfordringer. Jeg finner det riktig å gå videre med påstandene, men er litt bekymret for å dele mer med ledelsen enn jeg faktisk har anledning til.

Er det noen regler knyttet til hva jeg kan si og hva jeg ikke kan si?

Verneombud

Svar: Det er riktig tenkt at du bør gå til arbeidsgiver ved ledelsen med påstander knyttet til det psykososiale arbeidsmiljøet. Imidlertid er det viktig å være oppmerksom på taushetsplikten du har som verneombud. Det følger av forskrift om organisering, ledelse og medvirkning § 3-17 at du plikter å hindre at andre får kjennskap til det du i forbindelse med arbeidet som verneombud får vite om «noens personlige forhold».

Denne taushetsplikten gjelder ikke om du som verneombud har fått samtykke til å legge opplysningene frem eller det er nødvendig å informere ledelsen om dette. Helseopplysninger er typisk opplysninger om «noens personlige forhold». Det avgjørende er om opplysningene er noe man typisk vil holde for seg selv.

Det vesentlige i denne sammenheng er at det er mulig å fortelle ledelsen om arbeidsmiljøutfordringene uten å gå inn på opplysningene som er personlige.

SBDL v/advokatfullmektig Kristian Foss Aalmo

Powered by Labrador CMS