Arbeidsliv

– Her gjør næringslivet en god jobb med å tilby ungdommer lærlingplasser, seier kunnskaps- og integreringsminister Trine Skei Grande.

De private rekrutterer flest

Størstedelen av lærlingene, omtrent 73 prosent, fikk opplæring i privat sektor. Kommunal- og statlig sektor sto for kun 21 og 6 prosent av de nye lærekontraktene.

Publisert Sist oppdatert

I 2019 ble det inngått 23.000 nye lærekontrakter. Dette er ny rekord, og en økning på 24 prosent fra 2012.

– Jeg trur at alle er gode til noe, derfor vil jeg oppfordre enda flere arbeidsgivere til å gi ungdommer en sjanse til å bidra som ressurser på arbeidsplassen. Her gjør næringslivet en god jobb med å tilby ungdommer lærlingplasser, seier kunnskaps- og integreringsminister Trine Skei Grande.

I løpet av 2018/19 ble det avlagt 29.000 fag- og svenneprøver, hvorav 94 prosent av prøvene ble bestått.

Fra 2011/12 har tallet på beståtte fag- og svennebrev økt med hele 26 prosent. I overkant av 27.000 oppnådde fagbrev i 2018/19.

17.100 fikk fag- eller svennebrev som lærling, 9300 fikk fagbrevet som praksiskandidat, mens 870 elever fikk et brev etter fullført fagopplæring i skolen.

– Ikke i mål

– Regjeringen har en stor satsing på yrkesfag og lærlinger, men vi er ikke i mål. Fremdeles er det for mange som sliter med å fullføre opplæringen sin, eller som ikke får tilbud om læreplass, sier Skei Grande.

Regjeringen er nå i gang med å lage en ny stortingsmelding om videregående opplæring. Her skal de se nærmere på hvordan de kan få enda flere til å begynne i lære for å oppnå relevant yrkeskompetanse og erfaring.

I 2019 var det flest nye lærlinger i bygg- og anleggsteknikk og færrest nye lærlinger i naturbruk.

For seks av ni utdanningsprogram økte tallet på lærlinger. Helse- og oppvekstfag har den største økningen, med 1400 flere nye lærlinger sammenlignet med 2012.

Samtidig er det en nedgang i utdanningsprogrammet for design og handverk med 200 færre nye lærlinger.

Powered by Labrador CMS