Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Er jeg utsatt for endringsoppsigelse?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg jobber i en bedrift som blant annet yter kundeservice, tar imot telefoner og ringer ut til kunder. Jeg har i litt over et år jobbet i en spesiell avdeling som driver mye med salg, som har ganske gode provisjons-/bonusordninger for de ansatte.

I denne avdelingen er det i stor grad vi som ringer ut til kunder og potensielle kunder. For en liten stund siden ble jeg plassert i en annen avdeling, førstelinjeavdelingen, som hovedsakelig tar imot innkommende samtaler fra kunder.

Jeg opplever at jeg er blitt fratatt den stillingen jeg hadde, og at min nye stilling er en degradering. Lønnen min er per nå den samme, men jeg har mistet muligheten til å opptjene provisjon. Kan arbeidsgiver bare beslutte dette uten mitt samtykke?

Svar: Arbeidsgiver har gjennom styringsretten anledning til å foreta en rekke beslutninger og endringer som en del av den normale driften av virksomheten. Enkelt sagt innebærer styringsretten en rett for arbeidsgiver til å lede, fordele, organisere og kontrollere arbeidet.

Arbeidsgiver har imidlertid ikke anledning til å gå utenfor de rammer som er satt gjennom arbeidsavtalen. Sagt med andre ord kan ikke arbeidsgiver endre innholdet i stillingen din i så vesentlig grad at stillingen endrer sitt grunnpreg.

Der dette er tilfellet, har det i rettspraksis vært vanlig å omtale forholdet som en «endringsoppsigelse», selv om dette uttrykket ikke finnes i arbeidsmiljøloven. Det dette betyr er at den ansatte enten må samtykke til endringen, eller at vilkårene for oppsigelse etter arbeidsmiljøloven § 15-7 må være oppfylt.

Det er vanskelig å svare konkret på hvorvidt du er utsatt for en endringsoppsigelse i dette tilfellet, da vi ikke vet nok om forholdet eller hva som følger av din arbeidsavtale.

Dersom den stilling du hadde og en beskrivelse av denne følger av arbeidskontrakten, og eksempelvis provisjonsordningen også er angitt i kontrakten, kan dette tale for at arbeidsgiver har gått utenfor sin endringskompetanse. Det kan uansett være hensiktsmessig å ta opp dette med arbeidsgiver.

Powered by Labrador CMS