Arbeidsliv

Nå som arbeidsløsheten i Norge er økende under koronakrisen, har Arbeidsforskningsinstituttet sett på hva arbeidstakere vil gjøre dersom de mister jobben.

Fire av ti vil ta mer utdanning om de mister jobben

Mange norske arbeidstakere vil ta til takke med en dårligere betalt jobb eller sette seg på skolebenken, dersom jobben ryker under koronakrisen.

Publisert Sist oppdatert

Hele 40 prosent av norske arbeidstakere sier de vil ta mer utdannelse dersom de mister jobben. Det viser nye tall fra Arbeidslivsbarometeret 2020, skriver Arild H. Steen og Mari Holm Ingelsrud, forskere ved Arbeidsforskningsinstiuttet (AFI) ved OsloMet i DN 2. desember.

Arbeidslivsbarometeret utarbeides hvert år av Arbeidsforskningsinstituttet på oppdrag for YS, og denne undersøkelsen ble gjennomført i mars og april.

Nå som arbeidsløsheten i Norge er økende under koronakrisen, har forskerne sett spesielt på hva arbeidstakere vil gjøre dersom de mister jobben.

To av tre arbeidstakere sier de vil forsøke å få seg ny jobb, mens en av tre vil avvente situasjonen eller avslutte yrkeskarrieren.

Nesten fire av ti kan tenke seg å ta en dårligere betalt jobb dersom de blir arbeidsledige.

Undersøkelsen viser også at det minst fristende alternativet for arbeidstakerne, dersom de skulle bli arbeidsledige, er å bytte bosted. Bare en av fire vurderer det.

Forskerne peker på at samfunnet kanskje kan bruke den uforutsette situasjonen i arbeidsmarkedet til å løse langsiktige problemer. Klarer man å legge til rette for omstilling av kompetanse, kan man bidra til å skaffe etterspurt arbeidskraft til helse, omsorg og utdanning.

Powered by Labrador CMS