Arbeidsliv

Har jeg som vikar rett på bonus i selskapet jeg blir utleid til?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg er ansatt i et bemanningsbyrå og utleid til en annen arbeidsgiver som vikar. Jeg har en del kontakt med andre arbeidstakere fra samme byrå, som også jobber som innleide vikarer og lignende, på ulike arbeidsplasser.

Vi diskuterer innimellom hva vi som innleide egentlig har krav på av lønn og andre ytelser, i lys av arbeidsmiljølovens regler om at innleide arbeidstakere skal likebehandles med de fast ansatte. Jeg har fått med meg at Høyesterett nylig har avsagt en dom som dreier seg om innleides rett på bonus.

Jeg har tidligere hørt fra enkelte av de innleide jeg har kontakt med, at de har eller har hatt en klausul i sin arbeidsavtale som har sagt noe sånt som at «innleide har ikke krav på selskapsbonus». Vil en slik klausul fremdeles være gyldig, i lys av den nevnte dommen?

Svar: Den dommen du nevner dreide seg om to innleide arbeidstakere som i mange år hadde vært innleid hos et selskap som betalte ut en årlig resultatbonus til sine fast ansatte, som en følge av at selskapet gikk med gode overskudd.

De to innleide arbeidstakerne mottok ikke denne bonusen, fordi selskapet og bemanningsbyrået mente at bonusen ikke var «vederlag for arbeid» og at den dermed falt utenfor lovens krav til likebehandling av innleides lønnsbetingelser. Høyesterett kom til at de innleide hadde krav på bonusen.

Før denne dommen var det allerede klart at innleide har krav på bonus som er tilknyttet den enkeltes personlige eller individuelle innsats – bonuser som altså har store likhetstrekk med provisjonsordninger og lignende.

Etter dommen er det altså klart at innleide også har krav på såkalte selskapsbonuser – altså bonuser som utbetales som en følge av en kollektiv innsats hos arbeidstakerne.

Dette er blant annet begrunnet med at når alle arbeidstakere har bidratt til selskapets måloppnåelse gjennom sitt arbeid, må alle også belønnes for dette gjennom den fastsatte bonusen – selv om man ikke kan skille ut den enkeltes prestasjon. Dette anses altså for å være en del av lønnsordningen.

De bonuser som antakelig fortsatt kan falle utenfor kravet til likebehandling etter Høyesteretts dom, er de som gis fullstendig uavhengig av de ansattes arbeidsinnsats, eksempelvis dersom bonusen er et rent utslag av oljeprisen eller lignende.

Det er også viktig å huske på at man må oppfylle de vilkår som ligger til grunn for bonusen – på lik linje med fast ansatte – for å ha krav på bonusen som innleid arbeidstaker.

Det vil si at dersom virksomheten for eksempel stiller krav om at man må ha vært i selskapet en viss tid, eller at man fremdeles må arbeide i selskapet på utbetalingstidspunktet, så vil også disse vilkårene gjelde overfor innleide arbeidstakere.

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS