Arbeidsliv

Medarbeider fikk 8 måneder ulønnet permisjon for å jobbe med Yoga-prosjekt. Spørsmålet er om vedkommende også få tilgang på bedriftens andre ordninger da.

Har man krav på å stå i virksomhetens forsikrings- og pensjonsordninger mens man er i ulønnet permisjon?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål:

Vi vurderer å gi en ansatt ulønnet permisjon i 8 måneder for å kunne jobbe på et Yogaprosjekt uten tilknytning til virksomheten.

Den ansatte har ikke krav på å få innvilget en slik permisjon, men vi ønsker å være fleksible da den ansatte over flere år har gjort en god innsats i virksomheten.

I den forbindelse har det oppstått spørsmål om den ansatte i permisjonsperioden har krav på å stå i virksomhetens forsikrings- og pensjonsordninger, samt om den ansatte har krav på å komme tilbake i samme stilling etter permisjonstiden?

Svar:

Som oftest må arbeidstakeren være i lønnet stilling for å opparbeide pensjonsrettigheter, men en annen løsning kan følge av pensjonsavtalen, arbeidsavtalen, personalhåndboken eller av praksis i virksomheten.

Tilsvarende vil forsikringsavtalen, arbeidsavtalen, personalhåndboken eller praksis i virksomheten kunne regulere om arbeidstaker har rett til å stå i forsikringsordningene i permisjonstiden.

Hvis det ikke noen steder er stilt krav til at arbeidstakeren skal stå i lønnetstilling, vil arbeidstaker i utgangpunktet ha krav på å stå i forsikringsordningene i permisjonstiden – med mindre annet avtales mellom partene.

Arbeidstakeren har også i utgangspunktet krav på å komme tilbake i samme/tilsvarende stilling, med mindre annet er avtalt mellom partene på forhånd.

Arbeidsavtalen ligger fremdeles til grunn og setter begrensning for arbeidsgivers mulighet for ensidig å gjøre vesentlige endringer, også etter endt permisjonstid.

Hvis virksomheten er bundet av en tariffavtale må det undersøkes om dette er regulert i tariffavtalen.

Vi vil anbefale dere å avtale vilkårene skriftlig før permisjonen innvilges slik at det ikke oppstår konflikter i ettertid. Lykke til!

SBDL v/Helene L. Brustad

Powered by Labrador CMS