Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Har vi lov til å prioritere ansatte med høyt sykefravær ved nedbemanning?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: I vår bedrift har det oppstått et behov for å omstille og effektivisere driften, som et ledd i å sikre bedriftens bærekraftighet i fremtiden.

Vi har derfor tenkt å igangsette en nedbemanningsprosess. Blant våre ansatte har vi enkelte som over lang tid (flere år) har hatt et vesentlig høyere sykefravær enn resten.

Uten å spekulere for mye i årsakene til fraværet, ser vi at de samme arbeidstakerne også jevnt over presterer noe dårligere enn våre øvrige ansatte når de er på jobb.

Vi lurer derfor på om vi har anledning til å vektlegge høyt sykefravær i forbindelse med utvelgelsen av hvem som skal nedbemannes?

Svar: Det er i utgangspunktet høy terskel for å si opp ansatte på grunn av høyt sykefravær. og bør i seg selv ikke vektlegges som ett av utvelgelseskriteriene ved en nedbemanning.

Utvelgelseskriterier som det derimot vil være saklig å vektlegge er blant annet tilstedeværelse, egnethet, kompetanse (både formell og realkompetanse) og samarbeidsevner. I deres tilfelle kan f.eks. tilstedeværelse og egnethet være aktuelle kriterier.

Som alltid er det en fordel å oppnå enighet med de tillitsvalgte om hvilke kriterier som skal anvendes, og viktig å dokumentere de vurderinger man gjør.

Husk også at tariffbundne virksomheter som regel har en særlig plikt til å vurdere og vektlegge de ansattes ansiennitet ved nedbemanning.

Powered by Labrador CMS