Arbeidsliv

Sjekk hvilke bransjer hvor flest har opplevd svekket IT-sikkerhet ved bruk av hjemmekontor.

Hjemmekontor svekket IT-sikkerheten mest i det offentlige

Nærmere tre av ti virksomheter innenfor offentlig administrasjon opplevde at IT-sikkerheten deres var svekket i løpet av de første ukene med hjemmekontor under koronakrisen.

Publisert Sist oppdatert

Undervisningssektoren er også blant bransjene hvor flest oppgir at den nye jobbhverdagen skapte sikkerhetsutfordringer.

Alt tyder på at vi også framover vil ha utstrakt bruk av hjemmekontor, og at tilstedeværelsen av digitale trusler vil være høy.

– Da er det helt avgjørende for en virksomhet at alle ledere, spesielt innenfor offentlig sektor, er sitt ansvar bevisst og tilbyr sine ansatte grunnleggende opplæring slik at de kan avsløre svindelforsøk og andre typer cybertrusler før det rammer de ansatte eller virksomheten, sier prosjektleder i Nasjonal sikkerhetsmåned og seniorrådgiver i NorSIS, Karoline Tømte i en pressemelding.

Offentlig sektor ekstra utsatt

Undersøkelsen er gjennomført av Næringslivets sikkerhetsråd (NSR) i form av intervjuer i hele 900 virksomheter noen uker ut i koronaperioden.

Den viser at det er store forskjeller på hvordan ulike bransjer vurderte den utstrakte bruken av hjemmekontor i forhold til IT-sikkerheten.

Generelt opplevde en av ti spurte at ansatte på hjemmekontor svekket IT-sikkerheten deres. Innenfor offentlig sektor var denne andelen nesten tre ganger så høy (28 prosent). Deretter følger undervisningssektoren (24 prosent).

– En mulig forklaring på dette kan være at offentlig sektor er spesielt utsatt for digitale trusler og formodentlig også mer bevisste disse truslene. Det å kjenne sine verdier og å ha bevissthet rundt datasikkerhet vil også kunne gi økt følelse av usikkerhet når man er bevisst at rutiner ikke nødvendigvis kan opprettholdes som for eksempel på hjemmekontor, sier administrerende direktør i NSR, Odin Johannesen.

Dette er bransjene hvor flest har opplevd svekket IT-sikkerhet ved bruk av hjemmekontor:

  • Offentlig administrasjon (28 prosent)

  • Undervisning (24 prosent)

  • Transport og lagring (19 prosent)

  • Overnatting- og serveringsvirksomhet (17 prosent)

  • Tjenesteytende næringer (15 prosent)

Powered by Labrador CMS