Arbeidsliv

Økonomiprofessor Steinar Holden.

Holden-utvalg foreslår lønnstilskudd

De var nødvendige, men utvalget ser negative sider ved samtlige økonomiske krisetiltak.

Publisert Sist oppdatert

Et regjeringsoppnevnt utvalg ledet av økonomiprofessor Steinar Holden har sett på virkningene av de økonomiske tiltakene som er innført til nå.

I dag la de frem sin andre rapport etter at Finansdepartementet utvidet oppdraget i slutten av april.

Utvalget som i tillegg til Holden består av en rekke økonomiske eksperter, konkluderer med at størstedelen av gjenstående tiltak, som avstand og andre retningslinjer, vil bli en nødvendig del av hverdagen i lang tid fremover.

Utvalget er tydelig på at tiltakene til nå har bidratt til å gi økonomisk trygghet og redusert omfanget av nedleggelser.

Samtidig påpekes det at man i økende grad må avveie smittevern mot samfunnsøkonomiske kostnader i tiden som kommer.

Uheldige effekter

De mest omfattende tiltakene omtales som å ha uheldige insentivvirkninger. Et av disse er kompensasjonsosordningen for bedrifter.

Denne har vært utformet slik at bedriftene har fått mer støtte med større bortfall av omsetning. Utvalget mener det kan ha bidratt til å sende flere ut i permisjon raskere.

Utvalget skriver om permitteringsordningen at den trolig har bidratt til at noen bedrifter har permittert raskere og i større omfang enn de ville gjort ellers.

Dessuten blir insentivvirkningene av kompensasjonsordningen mer alvorlige jo lenger ordningen varer, «og de forsterkes ytterligere når det blir mulig for bedriftene å åpne med tilpasset aktivitet».

Utvalget ser helst at ordningen avvikles så raskt som mulig.

I rapporten foreslås det derfor en revidert ordning der kompensasjonen baseres på lønnsutgifter i tillegg til faste utgifter, med lavere sats.

Dermed vil økte lønnsutgifter føre til økt støtte og det blir billigere for bedriftene å øke sysselsettingen.

Videre beskrives omleggingen som en målrettet form for lønnstilskudd der bedrifter som har fått et kraftig fall i inntekten, får støtte dersom de øker sysselsettingen.

En analyse utført av blant andre Simen Markussen ved Frischsenteret tyder på at med den foreslåtte endringen vil de fleste bedriftene som fikk støtte i mars, også få støtte nå dersom de øker sysselsettingen.

Utvalget anbefaler at også en slik revidert ordning gradvis reduseres og avvikles når samfunnet blir mer normalt.

NHO vil ha lønnstilskudd

Ved å fremme en form for lønnstilskudd går utvalget inn for en løsning som også NHO har ivret for.

– En del medlemmer har vært tydelig på at de trenger en ordning med lønnstilskudd for å få i gang bedriftene igjen. Samtidig er det viktig at ordningen stimulerer til omstilling i bedriftene og kompetanseøkning hos de ansatte slik at vi er bedre rustet til å møte fremtiden. En ordning med lønnstilskudd må ikke være konkurransevridende for bedriftene, og vi er opptatt av å lage en modell som ikke skaper insentiv til å permittere flere enn nødvendig, uttalte NHO-sjef Ole Erik Almlid i forrige uke.

NHO mente da at modellen burde omfatte ansatte som har vært permittert i for eksempel minst 3 måneder.

Vil også skrote redusert arbeidsgiveravgift

Et av de første tiltakene som ble innført, var redusert arbeidsgiveravgift på nasjonalt nivå. Dette mener utvlaget er både dyrt og lite treffsikkert og bør avvikles.

Ekspertgruppen foreslår at arbeidsgivers lønnsplikt ved permittering som ble satt ned fra 15 til to dager, økes igjen til 10. Samlet bør antall dager med lønnskompensasjon bli som før krisen.

Powered by Labrador CMS