Arbeidsliv

Hvilke rettigheter har man når man blir syk i ferien?

Hvilke rettigheter har ansatte til å få utsatt ferien om de blir syke?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg er leder av en HR-avdeling, og lurer på hvilke rettigheter ansatte har til å få utsatt feriedagene sine om de blir syke før ferien.

Er det også slik at ansatte vil ha rett på å få igjen feriedager om man blir syk mens man er på ferie?

Svar: Det følger av ferieloven at en arbeidstaker som blir helt arbeidsufør før ferien, kan kreve at ferien utsettes til senere i ferieåret. For å få rett til dette må arbeidstakeren dokumentere kravet med en legeerklæring, som senest må gis til arbeidsgiver siste arbeidsdag vedkommende skulle hatt før ferien.

Det er også et vilkår at man er "helt arbeidsufør". Dersom man er delvis sykemeldt, har man ikke rett på å få utsatt ferien. Dersom arbeidstaker blir syk før ferien er det viktig å merke seg at vedkommende må velge mellom å utsette hele ferien, eller gjennomføre hele ferien selv om man er syk.

Arbeidstakere har også rett på å utsette feriedager dersom man blir syk under ferien. Her er også vilkåret at man er «helt arbeidsufør», og at kravet må dokumenteres med legeerklæring. Ved krav om utsatt ferie for sykdom under ferien, må imidlertid ikke arbeidstaker velge mellom å utsette hele ferien, eller gjennomføre ferien med sykdom.

I et slikt tilfelle vil arbeidstaker ha rett på å få tilsvarende antall virkedager ferie utsatt og gitt som ny ferie senere i året. Man vil altså ikke få hele ferien på nytt, men nye feriedager for de virkedager man var helt sykemeldt med legeerklæring.

Kravet på ny ferie må fremsettes til arbeidsgiver uten ugrunnet opphold ved første arbeidsdag etter ferien. Retten til å få ny ferie gjelder bare ved arbeidstakers egen sykdom, og ikke sykdom hos barn eller lignende.

Ferie som er avtalt i hovedferieperioden mellom 1. juni – 30. september, og som blir utsatt på grunn av sykdom, kan ikke arbeidstaker kreve å få på nytt i hovedferieperioden. Da kan arbeidsgiver legge den utsatte ferien til senere i ferieåret.

Det er viktig å merke seg at det ikke er samsvar mellom ferielovens bestemmelser om rett til ny ferie ved sykdom, og retten til sykepenger. Blir man syk må man som alltid melde fra om dette til arbeidsgiver første sykedag. Videre må man oppfylle de generelle regler for rett til sykepenger, og dette kan slå forskjellig ut om man oppholder seg i utlandet eller er i Norge. Det anbefales å sjekke ut nav.no om generelle krav til sykepenger og når man oppholder seg i utlandet mens man har blitt syk.

Powered by Labrador CMS