Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Hvordan beregnes ­perioden arbeidsgiver er fritatt fra lønnsplikt?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Vår bedrift var en av de som måtte permittere størsteparten av våre ansatte da de strenge koronatiltakene ble iverksatt i midten av mars.

Vi har fremdeles svært lavt oppdragstilfang, og omsetningen vår er bare en brøkdel av det som er normalt på denne tiden. Vi må nok derfor sannsynligvis opprettholde mange av permitteringene i lengre tid.

I forbindelse med dette har vi et spørsmål vedrørende beregningen av 26-ukersperioden.

Vi trenger å planlegge for når denne eventuelt utløper for de som er permittert og lurer derfor på om permitteringsperioden på 26 uker begynner å løpe før eller etter de 18 dagene med lønnskompensasjon fra staten.

Svar: Etter permitteringslønnsloven er arbeidsgiver fritatt fra lønnsplikt i 26 uker i løpet av en periode på 18 måneder etter at arbeidsgiverperioden (lønnspliktperioden) er over.

Med koronasituasjonen ble arbeidsgivers lønnspliktperiode redusert fra 15 til to dager, hvilket ble kompensert gjennom 18 dagers lønnskompensasjon fra NAV.

Resultatet av dette er at 26-ukersperioden begynner å løpe etter 20 dager; altså etter arbeidsgivers lønnspliktperiode på 2 dager og statens lønnskompensasjonsperiode på 18 dager.

Etter permitteringens iverksettelse blir beregningen altså 2 dager + 18 dager + 26 uker.

Powered by Labrador CMS