Arbeidsliv

Hvis arbeidsgiver vet at jobbsøkeren er underbetalt i sin nåværende jobb, er det enkelt for lederen å tilby litt mer penger for at kandidaten skal godta tilbudet.

Ikke spør hva jobbsøkere tjente i sin forrige jobb

Snoking i kandidaters lønnshistorikk kan være farlig om ledere ønsker mangfold på arbeidsplassen, viser ny forskning.

Publisert Sist oppdatert

Mange ledere har de siste årene gått ut og sagt at de ønsker å ta et oppgjør med store lønnsforskjeller innad i sine selskaper.

Flere saker fra USA viser at kvinner og minoritetsgrupper tjener mindre enn menn selv om de gjør samme jobben.

En studie omtalt i Harvard Business Review har tatt for seg effektene av å ikke spørre jobbsøkere om lønnshistorikken deres.

Forskerne har sammenlignet 14 amerikanske stater hvor det er forbudt å spørre arbeidssøkere om å få tilgang til lønnshistorikken deres med stater som ikke har dette forbudet.

Det viser seg at minoritetsgrupper fikk 13 prosent høyere lønn og kvinner 8 prosent høyere lønn i statene hvor dette forbudet var på plass.

Mindre betalt

Informasjon om tidligere lønn gir arbeidsgivere et sterkt forhandlingskort.

Hvis arbeidsgiver vet at jobbsøkeren er underbetalt i sin nåværende jobb, er det enkelt for lederen å tilby litt mer penger for at kandidaten skal godta tilbudet.

Sjansen er likevel stor for at kandidaten vil bli betalt mindre enn det de er verdt. På denne måten fortsetter lønnsulikhetene å vedvare.

Spesielt kvinner og minoriteter får en mer rettferdig sjanse når tilgangen til lønnshistorikk fjernes, viser forskningen.

HR-avdelinger hevder på sin side at det er nyttig for dem å vite lønnshistorikken til en jobbsøker for å spare tid.

De sier at de fleste jobbsøkere forventer en lønnsøkning på 10-20 prosent når de bytter jobb. Hvis selskapet ikke har råd til å gi den lønnen kandidaten forventer, sparer de tid i intervjuprosessen ved å luke ut de som ikke er aktuelle.

Powered by Labrador CMS