Arbeidsliv

Jeg tror jeg er utsatt for seksuell trakassering – bør jeg gi beskjed til arbeidsgiver?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg tror jeg er blitt utsatt for seksuell trakassering på arbeidsplassen. Tonen er ganske ufin, og det er særlig en kollega som stadig kommer med ubehagelige slengbemerkninger.

Jeg har gitt beskjed til kollegaen min om at jeg ikke setter pris på de stadige kommentarene, men han gir seg ikke. Bør jeg gi beskjed til arbeidsgiver, og hva plikter i så fall arbeidsgiver å gjøre?

Svar: Arbeidsgiver har et ansvar for å ivareta det psykososiale arbeidsmiljøet på arbeidsplassen, og dette gjelder også der det er en kultur for en røff/ufin omgangstone. Arbeidsmiljøet skal være forsvarlig for alle. Arbeidsgiver har en plikt til å hindre og forebygge seksuell trakassering på arbeidsplassen.

Det innebærer at arbeidsgiver, i samarbeid med ansatte, skal kartlegge og risikovurdere forhold i arbeidet som kan føre til at seksuell trakassering oppstår. Med bakgrunn i denne risikovurderingen skal arbeidsgiver sette i verk nødvendige tiltak som reduserer risikoen for seksuell trakassering.

Seksuell trakassering kan forebygges på den samme systematiske måten som andre helse-, miljø- og sikkerhetsrisikoer på arbeidsplassen. Dette vil blant annet innebære å ha rutiner for varsling om seksuell trakassering, om nødvendig holde holdningskampanjer i bedriften og gjøre oppmerksom på hva seksuell trakassering er og at dette er forbudt.

En arbeidsgiver vil kunne holdes direkte ansvarlig for trakasseringen dersom den er begått av en som kan identifiseres med arbeidsgiver, eller at arbeidsgiver på noen måte kan bebreides.

Dersom du opplever seksuell trakassering eller blir kjent med at det skjer, er det viktig å si fra til arbeidsgiver. Du kan bruke avvikssystem eller ta kontakt med verneombud, tillitsvalgte eller bedriftshelsetjeneste.

Arbeidsgiver vil da ha en plikt til å utrede hva som har skjedd og komme med forslag til løsning. Det er forbudt å gjengjelde den som varsler med negative reaksjoner med mindre vedkommende har opptrådt grovt uaktsomt. Dersom arbeidsgiver ikke tar tak i saken, har du rett til å varsle myndighetene.

Diskrimineringsnemnda kan vurdere om arbeidsgiver har oppfylt sin plikt til å forebygge og forhindre trakassering og seksuell trakassering.

Fra 1. januar 2020 vil Diskrimineringsnemnda kunne ta stilling til om du har blitt utsatt for seksuell trakassering. Tidligere var det kun domstolene som kunne vurdere saker om seksuell trakassering. Diskrimineringsnemnda vil også kunne ilegge oppreisning i saker innenfor arbeidslivet hvis klager fremmer krav om det, og får medhold i sin klage om seksuell trakassering.

Nemnda kan behandle saker om seksuell trakassering selv om hendelsesforløpet er fra før 1. januar 2020. Dersom hendelsesforløpet er eldre enn 3 år, regnet fra klagedato, kan du risikere at saken blir avvist. Når det gjelder oppreisning eller erstatning, kan nemnda kun ilegge dette hvis hendelsesforløpet har fortsatt, eller oppstått, etter 1. januar 2020.

Powered by Labrador CMS