Arbeidsliv

Arbeidsgiver kan ikke begrense dekningen av nødvendig synstest og databriller til å være et årlig tilbud

Kan arbeidsgiver begrense dekningen av synstest og databriller til ansatte?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: I tilknytning til arbeid fra hjemmekontor, som i stor grad skjer foran pc-skjerm, får jeg ofte tørre øyne og vondt i hodet. Jeg har vurdert om jeg trenger nye pc-briller, selv om jeg fikk nye briller tilpasset arbeidet på jobb så sent som i fjor høst.

Jeg har derfor undersøkt om, og i så fall hva, jeg vil kunne få dekket av arbeidsgiver. I personalhåndboken står det at vi kan få dekket årlig synstest og nødvendige databriller, forutsatt bekreftelse fra optiker eller øyelege på at dette er nødvendig. Innfatning dekkes inntil kr. 750.

Ettersom det er under ett år siden jeg fikk dekket databriller av arbeidsgiver høsten 2019, betyr dette at jeg må betale for nye briller selv, også dersom jeg trenger ny styrke på grunn av arbeid fra hjemmekontoret?

Svar: Arbeidsgiveren din kan ikke begrense dekningen av nødvendig synstest og databriller til å være et årlig tilbud.

Dersom du jevnlig arbeider foran en dataskjerm og dette utgjør en stor del av dine arbeidsoppgaver, har du krav på dekning av øye- og synstest foretatt av en person med nødvendige kvalifikasjoner både før arbeidet begynner og ved jevne mellomrom etterpå, eller dersom du opplever synsproblemer som kan skyldes arbeidet foran dataskjerm.

Det høres ut som om problemene med tørre øyne og hodepine kan skyldes nettopp dette. I så fall har du krav på dekning av ny øye- og/eller synstest, uavhengig av hvor lenge det er siden du fikk dette dekket forrige gang.

Tilsvarende gjelder for databriller; dersom utfallet av testene viser at du trenger databriller til hjemmekontoret, sannsynligvis fordi avstanden til skjermen her er annerledes, har du krav på å få disse dekket.

Ettersom det kan være en mulighet for at du trenger ulike briller for arbeid foran pc-skjerm på hjemmekontoret og på jobb, og at det dermed ikke er synet ditt som har endret seg, kan det være fornuftig å høre med arbeidsgiveren din om hvor lenge det er forventet at hjemmekontor vil fortsette før du går til innkjøp av nye briller.

Kostnadsdekning forutsetter at utgiftene er nødvendige for å utføre arbeidet foran pc-skjerm, og dersom situasjonen med hjemmekontor skulle opphøre, er det ikke sikkert at du vil ha krav på dekning av briller til arbeid hjemmefra.

Powered by Labrador CMS