Arbeidsliv

På grunn av koronasituasjonen har flere av våre ansatte tatt ut mindre ferie i år enn det de pleier, bl.a. som følge av at planlagte utenlandsturer har blitt avlyst.

Kan arbeidsgiver pålegge de ansatte å ta ferie?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: På grunn av koronasituasjonen har flere av våre ansatte tatt ut mindre ferie i år enn det de pleier, bl.a. som følge av at planlagte utenlandsturer har blitt avlyst.

Vi ser nå at flere ansatte har ganske mye ferie til gode, og vi ønsker at de skal ta ut så mye som mulig av denne ferien i løpet av 2020. Dette henger også sammen med at de siste månedene i året som regel er rolige hos oss, så det er svært gunstig med ferieavvikling på denne tiden.

Har vi anledning til å pålegge de ansatte å ta ut ferie? Kan vi eventuelt heller betale de ansatte for ikke-uttatte feriedager, i stedet for å pålegge ferie?

Svar: Arbeidsgiver har etter ferieloven en plikt til å sørge for at de ansatte gis 25 virkedagers ferie hvert år, og arbeidstaker plikter på sin side også å avvikle denne ferien. Etter lovens § 6 er det arbeidsgiver som fastsetter tiden for ferie, likevel med visse begrensninger: For det første må arbeidsgiver, i god tid før ferien, drøfte fastsetting av ferien med arbeidstaker eller tillitsvalgt.

Det er først når enighet ikke oppnås, at arbeidsgiver kan bestemme tidspunktet for ferien. Om det blir nødvendig å pålegge de ansatte ferie, anbefales det derfor at dere setter i gang med disse drøftelsene så snart som mulig, slik at de ansatte og tillitsvalgte får tid til å områ seg.

For det andre kan arbeidstaker kreve at restferien (7 virkedager) gis samlet. Arbeidstaker kan altså ikke pålegges en rekke enkelt-fridager dersom det gjenstår mer enn 7 virkedager ferie.

Ferieloven oppstiller også en tredje begrensning, nemlig at arbeidstaker kan kreve å få 18 dagers ferie lagt til «hovedferieperioden» (1. juni – 30. september). Dette er kun til orientering, da denne begrensningen ikke vil være relevant for i år, da denne perioden har passert.

Det er videre ikke anledning til å betale de ansatte for ikke-uttatt ferie. Det kan likevel være greit å merke seg at ferieloven § 7 (3) gir anledning til å inngå skriftlig avtale om overføring av inntil 12 virkedager ferie til det påfølgende ferieår, altså overføring til 2021. Dersom det blir vanskelig for dere å sørge for full ferieavvikling for alle ansatte, er dette en mulig løsning.

Powered by Labrador CMS