Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Kan vi gå til permittering som et alternativ til nedbemanning?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg er HR-ansvarlig i en håndverkervirksomhet. På noen av våre virksomhetsområder opplever vi nå dårlig pågang, og tilsvarende lave inntekter.

De ansatte blir sittende uten noe særlig å gjøre, og dette koster oss masse penger. Samtidig ønsker vi egentlig ikke å kvitte oss med disse flinke medarbeiderne.

Kan vi gå til permittering som et alternativ til nedbemanning? Vi er bundet av hovedavtalen mellom NHO og LO.

Svar: For å kunne permittere, må dere som arbeidsgiver kunne vise til et saklig behov for dette. Terskelen for permittering er høy.

Dere må kunne vise til at den dårlige perioden er både er tilstrekkelig alvorlig og at den mest sannsynlig er forbigående. Dersom det ikke foreligger klare holdepunkter for at det lave ordretilfanget kun er midlertidig, må dere eventuelt gå til oppsigelse begrunnet i virksomhetens forhold (nedbemanning).

En slik prosess vil ofte være tidkrevende og vanskelig for alle involverte. Dersom dere ønsker å gå til permittering, anbefaler vi at dere forhører dere med arbeidsgiverforeningen deres. I fall dere velger å gå til nedbemanning, kan det være en god idé først å forsøke å inngå sluttavtaler med de ansatte.

Dette vil ofte være kostnadsbesparende for virksomheten, hensett til kostnadene ved å gjennomføre en omfattende nedbemanning.

SBDL v/Sindre D. Christensen

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS