Arbeidsliv

Arbeidsfellesskap vil kunne by på større lokaler i rurale områder enn i byene. Du vil kunne sykle eller gå dit, siden arbeidsplassen din er i nærhetene av der du bor og ikke inne i sentrum.

Kontorfellesskap kan styrke kompetansen på bygda

Coworking i rurale områder kan betyr mindre pendling for ansatte og gjøre arbeidsgivere mer attraktive, mener forsker Mina Di Marino.

Publisert Sist oppdatert

Dagens Perspektiv har tidligere skrevet om odelsjenta Andrea Kvinnesland Hvattum som vil sette en stopper for at kloke hoder tar toget ut av regionen ved å gjøre om låven på gården til nærkontor for hadelendinger med jobb i omkringliggende byer.

HR Norge sjef Even Bolstad har tidligere uttalt at koronapandemien kan få konsekvenser for hvor vi velger å bosette oss langt utover det vi ser i øyeblikket. Han tror de naturlige bo- og arbeidsregionene vil utvides fra bykjernene.

I Frankrike leker ledelsen i Group Orange med ideen om å opprette lokale kontorfellesskaper i forstadene rundt hovedkvarteret i Paris slik at ansatte slipper å pendle fire timer inn og ut fra storbyen.

Førsteamanuensis Mina Di Marino ved Institutt for by- og regionplanlegging ved Fakultet for landskap og samfunn på NMBU sier til Forskning.no at «coworking» kan gjøre bygda mer attraktiv for arbeidstakere.

– En arbeidsplass vil kanskje kunne finansiere fleksible kontorfellesskaper i periferien og støtte de ansatte som velger å jobbe utenfor byene. Det betyr mindre pendling for de ansatte, og det kan gjøre arbeidsgiveren enda mer attraktiv, sier Di Marino til nettstedet.

Unngå små kontorer

Forskeren tror at arbeidstakere vil se annerledes på landlige områder fremover på grunn av koronapandemien.

– De blir mer attraktive. De gir oss nærhet til uterom, tilgang på grønne områder, og er ofte sunnere og tryggere miljøer. I tillegg har kontor- og boligbygningene i byene flere begrensninger med tanke på de nye behovene vi har sett i kjølvannet av koronaen, sier hun.

Hun trekker fram at kontorene og avlukkene ofte er for små. Og møterom er ikke store nok til å garantere den rette sosiale avstanden som trengs.

Boligene våre i byene er heller ikke store nok, og de mangler ofte rom og plass nok for å jobbe godt over tid.

– Boliger er som oftest både billigere og større utenfor byene. Og hvis færre mennesker pendler og heller kan arbeide der de bor, gir det også en miljøgevinst. Og, dersom det i tillegg gir arbeidstakere mer tid til familie og fritid, kan det til og med gi en form for lykkegevinst, sier Mina Di Marino til Forskning.no.

Samler kompetansen

Di Marino undersøker bruk av kontorfellesskaper og coworking i periferien og i rurale områder.

I byene er fordelene høy ansamling av ulike typer bedrifter, flere mennesker med høy utdannelse og tilgang på kollektivtrafikk.

Arbeidsfellesskap vil kunne by på større lokaler i rurale områder enn i byene. Du vil kunne sykle eller gå dit, siden arbeidsplassen din er i nærhetene av der du bor og ikke inne i sentrum.

Hun ser for seg at det også vil være preget av større mangfold i kompetanse innen for eksempel jordbruk, helsetilbud og IT, noe som kan gi større muligheter for utvikling og synergier.

Det kan føre til et mangfold i tjenester og muligheter for vekselbruk, der lokalene kan brukes til for eksempel undervisning, bibliotek, helse og arbeid.

Powered by Labrador CMS