Arbeidsliv

I kjølvannet av drapet på George Floyd og de tilhørende protestene, har mange organisasjoner fokusert på taktikker for å utrydde rasisme på systemisk og strukturelt nivå.

Mørkhudede kvinner med afro og fletter blir sjeldnere kalt inn til jobbintervju

Mørkhudede kvinner ble oppfattet som «mindre profesjonelle» i konservative arbeidsmiljøer enn hvite kvinner og mørke kvinner som rettet håret, viser forskning fra Duke University.

Publisert Sist oppdatert

Forskningen involverte hundrevis av deltakere med ulik etnisitet, som ble bedt om å beskrive hva de anser som potensielle jobbkandidater, og gi kandidatene en poengsum basert på kompetanse, profesjonalitet og andre faktorer.

Det var Dagsavisen som omtalte saken først.

Deltakerne ga mørkhudede kvinner med sin naturlige hårfrisyre lavere poengsum for kompetanse og profesjonalitet, og anbefalte dem ikke for intervjuer like ofte, sammenlignet med mørkhudede kvinner med rettet hår, hvite kvinner med rett hår eller hvite kvinner med krøllete hår.

– På ingen måte ber vi om at den mørkhudede kvinnen skal endre hvem hun er. Vi ber om at folk forstår at denne forskjellen eksisterer, sa forsker Ashleigh Shelby Rosette, lederprofessor og førsteamanuensis dekan, i en pressmelding omtalt av CNN.

Forbyr diskriminering av hårsveis

De siste årene har forskjellige stater, inkludert California, New York, New Jersey og Virginia, vedtatt lover som forbyr diskriminering av naturlige svarte frisyrer, og den amerikanske marinen har også tilpasset sine regler for å være mer inkluderende.

– Disse endringene antyder at det er bevegelse der det tidligere ikke en gang hadde vært anerkjennelse, sier Rosette.

Forskningen, som vil bli publisert i tidsskriftet Social Psychological and Personality Science neste uke, viser hvordan samfunnsfordeler foreviger rasediskriminering på arbeidsplassen.

– I kjølvannet av drapet på George Floyd og de tilhørende protestene, har mange organisasjoner fokusert på taktikker for å utrydde rasisme på systemisk og strukturelt nivå, sier Rosette.

Hun sier videre til CNN at mange vestlige samfunn har en skjønnhetsstandard som er basert på hvite kvinner og rettet hår.

– Derfor blir det også standarden for hva som oppleves profesjonelt, og rekrutteringen blir dermed påvirket av en slik standard.

Powered by Labrador CMS