Arbeidsliv

Fersk kunnskapsminister Trine Skei Grande (V) kan være fornøyd med utviklingen av antall læreplasser. Men vi er ikke i mål, sier hun.

Rekordmange med lærekontrakt i 2019

Ved utgangen av 2019 hadde 78 prosent av søkerne som gikk yrkesfag fått seg læreplass. Det er en rekordhøy andel, men fortsatt mangler 15 prosent av søkerne læreplass.

Publisert Sist oppdatert

Siden 2015 har andelen yrkesfagelever som får tilbud om læreplass økt med 10 prosentpoeng, viser en gjennomgang Dagens Perspektiv har gjort.

Tirsdag kom tallene for 2019. Av 28.600 søkere som ønsket seg en læreplass begynte om lag 22.300 i lære på en arbeidsplass i 2019. Det tilsvarer 78 prosent av søkerne – en oppgang fra 74 prosent i 2018.

AV søkerne til lærlingeplass innen bygg og anlegg fikk 86 prosent tilbud om kontrakt, opplyser Kunnskapsdepartementet.

– At en så stor andel elever får tilbud om læreplass rundt omkring i landet er kjempebra. Det betyr at flere ungdommer får mulighet til å fullføre fag- og svennebrevet sitt. Det er viktig for å sikre at vi får de flinke fagarbeiderne vi trenger, sier kunnskaps- og integreringsminister Trine Skei Grande (V) i en pressemelding.

 

Ikke i mål

Videre fikk tre prosent av søkerne opplæringskontrakt med en bedrift. Dette er kontrakter med mål om kompetanse på et lavere nivå enn fag- og svennebrev. I tillegg startet fire prosent fagopplæring i skolen.

Oppgangen til tross: Nesten 15 prosent av søkerne stod uten tilbud.

– 8 av 10 er gode tall, men vi er ikke i mål. Det er fortsatt flere tusen ungdommer som vil ta fag- og svennebrev som ikke får drømmen sin oppfylt, fordi det er mangel på læreplasser. Det gjøres mye riktig i fylker og bedrifter som vi skal bygge videre på, men det er helt avgjørende for ungdommene at yrkesfagtilbudet blir bedre, sier Skei Grande.

Tre fylker gjør det spesielt godt

Fra i år er 19 fylkeskommuner blitt til 11, hvor Møre og Romsdal, Oslo og Rogaland har den høyeste andelen av søkere som fikk lærekontrakt i 2019. Over 80 prosent av søkerne i disse fylkene hadde ved årets slutt fått en læreplass. Siden det er første gang Utdanningsdirektoratet publiserer nye tall etter regionreformen, så medfører det nye statistiske tidsserier for fylkene. Det gjør at tallene fra 2019 ikke kan sammenlignes med tidligere årganger og gamle fylker.

Regjeringen varslet i fjor at den jobber med en stortingsmelding om struktur og innhold i videregående opplæring, der man blant annet vil se på ubalansen mellom rekruttering til yrkesfagene og etterspørsel i arbeidslivet.

I Dagens Perspektiv har NHO Service og Handel foreslått å la bemanningsbransjen bli lærebedrifter, slik at flere unge kan ta fagbrev. Dette har regjeringen avvist. Det samme har Arbeiderpartiet og LO.

Les mer om forslaget her.

Powered by Labrador CMS