Arbeidsliv

Forbundsleder i Yrkestrafikkforbundet Jim Klungnes.

Transportarbeidere får ikke gått på do i arbeidstiden

71 prosent av langtransportsjåførene opplever stengte toaletter langs veien.

Publisert Sist oppdatert

I forbindelse med Verdens toalett-dag 19. november slapp Yrkestrafikkforbundet en undersøkelse utført blant over 2000 transportarbeidere i Norge.

Undersøkelsen viser at 40 prosent av dem sliter med å finne et sted å gå på do i arbeidstiden. 71 prosent av langtransportsjåførene opplever stengte toaletter langs veien.

Forbundsleder i Yrkestrafikkforbundet Jim Klungnes er ikke overrasket.

– Dette er en gjenganger i mange deler av transportbransjen. Vi får stadig meldinger om bussjåfører som må ta pausene på endeholdeplasser uten toalett, eller som må ta til takke med festivaldoer uten toalettpapir og tilstrekkelig renhold. I beste fall har dette blitt glemt i planleggingen, mange ganger er det nok snakk om å spare penger, sier Klungnes i en melding.

Undersøkelsen er gjennomført blant medlemmer i Yrkestrafikkforbundet; bussjåfører, lastebilsjåfører, lageransatte og andre transportarbeidere.

Vinterstengt

Et av problemene er at Statens vegvesen vinterstenger toaletter i store deler av landet. Flere steder har også toaletter blitt stengt hensyn til smittespredning under Korona-pandemien, fremfor å sørge for tilstrekkelig renhold.

– Da sparer de penger på oppvarming, måking, vedlikehold og vask. De tenker ikke på at veien faktisk er arbeidsplass for titusenvis av yrkessjåfører hele året igjennom. Ingen med kontorjobb hadde vel funnet seg i at toalettene på jobben ble stengt halve året, sier Klungnes.

47 prosent av langtransportsjåfører svarte at de ikke er fornøyd med kvaliteten på toalettene de kan benytte i løpet av arbeidsdagen.

– Det er verken hyggelig eller sunt å måtte holde seg i flere mil ekstra fordi Statens vegvesen stenger mange av de mulighetene yrkessjåfører har til å gå på do. Vi må ikke frata en hel yrkesgruppe muligheten til forutsigbare dobesøk i arbeidstiden, slår Klungnes fast.

Powered by Labrador CMS