Arbeidsliv

iStock/ArtistGNDphotography

Tre av ti nordmenn har ferie til gode som må brukes i år

Med to måneder igjen av året, haster det for alle med ubrukte feriedager som ikke kan overføres til neste år.

Publisert Sist oppdatert

Tre av ti nordmenn (31 prosent) har ferie til gode som de må eller vil benytte seg av før utgangen av året 2020. Nesten annenhver arbeidstaker sier dette (47 prosent).

– Mange nordmenn valgte å utsette deler av sommerferien i håp om bedre muligheter senere på året. Men nå haster det og det er langt fra enkelt å vite hvor man skal gjøre av seg, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion i en melding.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 5000 nordmenn om de har ferie til gode som de må og/eller vil benytte seg av før utgangen av året 2020.

Droppet sommerferie

Mange har måttet endre ferieplanene sine i år. Ved inngangen til sommerferien oppga hele 32 prosent at de helt eller delvis kom til å droppe eller utsette sommerferien på grunn av koronautbruddet.

– Flere satset nok på bedre feriemuligheter senere på året, men nå herjer korona på ny i verden og her hjemme, som begrenser vårt handlingsrom, sier Clausen.

Hun sier at Ferieloven i liten grad tar høyde for en pandemi eller at avvikling av ferie øker smittefaren. Mer hjemmeferie eller ekstra lang jul er kanskje heller ikke så fantastisk etter et år med hjemmekontor.

Turismen falt med 70 prosent

Den internasjonale turismen falt med 70 prosent de første åtte månedene i år på grunn av pandemien, viser tall fra FN (UNWTO). De anslår at reduksjonen blir på 70 prosent også om man ser året under ett.

Syv av ti nordmenn (68 prosent) sier at de ikke kommer til å fly innenlands i Norge før utgangen av året 2020. 19 prosent tror de kommer til å fly, mens 13 prosent vet ikke.

Hele ni av ti (89 prosent) sier nei til at de kommer til å reise til utlandet før utgangen av året 2020. Kun 5 prosent sier ja, mens 6 prosent vet ikke.

Powered by Labrador CMS