Annonse
Koronapandemien skaper utfordringer for utviklingsland. Bildet er fra Zimbabwe.  Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP / NTB scanpix      

UNDP foreslår borgerlønn for å beskytte fattige under koronapandemien

Ifølge rapporten vil det koste 1.833 milliarder norske kroner i måneden å gi en tidsbundet, ubetinget grunninntekt til de 2,7 milliarder menneskene som lever i nærheten av fattigdomsgrensen i 132 utviklingsland.

Rapporten konkluderer med at tiltaket er gjennomførbart og bør iverksettes umiddelbart for å bremse spredningen av koronaviruset.

– Disse tider krever sosiale og økonomiske tiltak uten sidestykke. Å introdusere en midlertidig grunninntekt for verdens fattigste mennesker fremstår som ett alternativ. Dette kan ha virket umulig for bare noen måneder siden, sier UNDP-sjef Achim Steiner i en pressemelding.

– En midlertidig grunninntekt kan gjøre det mulig for myndighetene å gi folk som må være hjemme på grunn av smitteverntiltak, en redningsplanke. Det vil også sprøyte penger inn i lokale økonomier for å hjelpe med å holde små bedrifter flytende og bremse den ødeleggende spredningen av covid-19, fortsetter han.

Utviklingsorganisasjonen mener en omfattende frysing av gjeld for utviklingsland kan tillate land å midlertidig omgjøre midlene til krisetiltak mot pandemien.

Annonse
Annonse