Arbeidsliv

Å la bemanningsbransjen utdanne lærlinger vil svekke lærlingordningen, mener Arbeiderpartiet.

– Unge skal ikke være kasteballer i et utleiemarked

Arbeiderpartiet avviser kontant forslaget om å la bemanningsbransjen utdanne lærlinger. – Det vil svekke lærlingordningen, sier Aps Jorodd Asphjell.

Publisert Sist oppdatert

I et innlegg i Dagens Perspektiv skriver administrerende direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn at bemanningsbransjen burde få lov til å utdanne lærlinger og bli godkjent som lærebedrift – blant annet innen bygg og anlegg-fag og innen helse.

– Bemanningsselskapenes måte å utvikle egne ansatte på vil i tillegg gi muligheter for den enkelte lærling som er vanskeligere for ordinære bedrifter, i den forstand at det kan settes sammen et opplæringsløp med praksis i flere virksomheter, utdyper Kaltenborn overfor Dagens Perspektiv.

Kasteball

Foto – Unge skal ikke være kasteballer i et utleiemarked, sier Aps Jorodd Asphjell. (Foto: Stortinget)

Arbeiderpartiets medlem i Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, Jorodd Asphjell, stiller seg svært kritisk til forslaget fra Anne-Cecilie Kaltenborn.

– Arbeiderpartiet er opptatt av god faglig opplæring av lærlinger på godkjente lærebedrifter, hvor de får faglig veiledning av opplæringsansvarlige.

– Vi vil ikke bidra til at unge mennesker under yrkesfaglig utdanning skal være en kasteball på et utleiemarked.

Ifølge Asphjell vil NHO-forslaget bidra til å svekke lærlingeordningen og skape stor usikkerhet for ungdom under utdanning.

– En slik utvikling vil svekke lærlingeordningen og ikke minst bidra til usikkerhet for unge arbeidstakere som er under utdannelse. Vi vil styrke lærlingordningen, ikke svekke den, sier han.

Vi vil ikke bidra til at unge mennesker under yrkesfaglig utdanning skal være en kasteball på et utleiemarked

Vil heller styrke lærlingeordningen

Anne-Cecilie Kaltenborn viser til andre europeiske land der bemanningsbransjen brukes til fagutdanning med gode resultater, og der fagforeningene samarbeider med bemanningsbransjen om ulike lærlingordninger.

Hun undrer seg på hvorfor man er så skeptiske til dette i Norge. Det er jo et faktum at det er et skrikende behov etter flere lærlingplasser mange steder og i mange bransjer i Norge.

Kaltenborn trekker også frem NHOs kompetansebarometer og Lied-utvalget som begge peker på et enormt behov for folk med yrkesfaglig utdanning, «både akkurat nå og i årene som kommer».

Dagens Perspektiv spurte før helgen LO om hva de mente om forslget. LO-sekretær Trude Tinnlund avviste det kontant.

Det samme gjør alstå Arbeiderpartiet.

Til Kaltenborns argument om at Norge faktisk skriker etter flere lærlingeplasser, peker Ap-representant Jorodd Asphjell på at de bedrifter som i dag ikke har mulighet til å følge opp lærlingene faglig, kan få bistand av opplæringskontorer i fylkene.

– Arbeiderpartiet har i inneværende stortingsperiode satt av 1 milliard kroner for å støtte opp under yrkesfag og lærlingeordningen, påpeker Asphjell.

– Vi trenger flere stolte fagarbeidere og da skal deres første møte med arbeidslivet et være trygghet for fast arbeid og ikke et utleiemarked!

Powered by Labrador CMS